Η στροφή προς την χορτοφαγική διατροφή θα είναι σωτήρια για το κλίμα, υποστηρίζουν επιστήμονες

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, που ανέλυσαν κλιματικά μοντέλα, “ο περιορισμός τη βιομηχανικής κτηνοτροφίας και η αποκατάσταση μεταγεωργικών εκτάσεων θα σταματήσει την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα για τα επόμενα 30 χρόνια”.

Ο βιγκανισμός (διατροφή των vegans βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί ενώ έχουν αποκλείσει τελείως από το διαιτολόγιό τους το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το αυγό και τα γαλακτοκομικά) μπορεί να είναι η τέλεια συνταγή για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, εφόσον είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι μεμονωμένο, υποστηρίζουν, ο Πάτρικ Μπράουν, ομότιμος καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ο Μάικλ Άιζεν, καθηγητής γενετικής και ανάπτυξης στο UC Berkeley.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τα κλιματικά οφέλη από τη μετάβαση στον βιγκανισμό. Αναφέρουν συγκεκριμένα, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από τη βιομηχανική κτηνοτροφία, καθώς επίσης και την ανάκτηση και αναδάσωση της γης που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για αγροκτήματα, σφαγεία και μονάδες επεξεργασίας κρέατος ή για καλλιέργειες ζωωτροφών. “Περισσότεροι χώροι πρασίνου και λιγότερα επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα θα μείωναν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για λίγο” επισημαίνουν.

«Η μείωση ή η εξάλειψη της κτηνοτροφίας θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιθανών λύσεων για το κλίμα. Ελπίζω ότι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών, επιστημόνων και παγκόσμιων πολιτικών, θα αναγνωρίσουν ότι αυτή είναι η καλύτερη και η πιο άμεση ευκαιρία μας να αντιστρέψουμε την τροχιά της κλιματικής αλλαγής και θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία» – λέει ο καθηγητής Μπράουν.

Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την κτηνοτροφική παραγωγή και τις σχετικές εκπομπές, καθώς και τη δυνατότητα της ανακτημένης γεωργικής γης ως «καταβόθρες CO2».

Πηγή national-geographic.pl

Μετάφραση: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος