Στο στάδιο των δοκιμών χάπια κατά της Covid-19


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Στα αντιϊκά σκευάσματα που θα χορηγούνται από το στόμα για την αντιμετώπιση της Covid 19 έχουν στραφεί οι επιστημονικές έρευνες ώστε σε συνδυασμό με τα εμβόλια να συμβάλουν στην σταδιακή επιστροφή της ανθρωπότητας στην προ κορονοϊού καθημερινότητα. Για το αντιϊκό χάπι της Pfizer που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών αλλά και για άλλα φάρμακα των οποίων η αποτελεσματικότητα δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή μίλησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του ΕΚΠΑ Γιώργος Κόκοτος.

Όπως τόνισε ο κ. Κόκοτος το χάπι της Pfizer είναι ένας αναστολέας της κύριας πρωτεάσης του κορονοϊού και με αυτόν τον τρόπο μπλοκάρει την αναπαραγωγή του ιού χορηγούμενο στους ασθενείς από τα πρώτα στάδια της νόσου. Βασίζεται μάλιστα σε έναν δοκιμασμένο μηχανισμό που ήδη έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σκευασμάτων τα οποία αντιμετώπισαν άλλους ιούς που μας απασχόλησαν τα τελευταία 20 χρόνια όπως ο SARS, o MERS κλπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεκάδες είναι αυτή τη στιγμή οι κλινικές μελέτες πάνω σε φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα είτε είναι εισπνεόμενα ή προορίζονται για ενδοφλέβια χρήση.

Ωστόσο τα χάπια συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της ευκολίας στη λήψη τους. Τέλος, ο κ. Κόκοτος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα ευρέος φάσματος αντιϊκά χάπια που θα προκύψουν από τις υπό εξέλιξη δοκιμές θα είναι σταθεροί σύμμαχοι του ανθρώπου και σε επόμενες επιδημίες εφόσον αυτές προκύψουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος