Για δύο πρωτοποριακές φορετές συσκευές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ασθενών με τη νόσο Πάρκινσον και όσων πάσχουν από άνοια μίλησε στο Ο3 ο καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Φωτιάδης. Η πρώτη συσκευή ονομάζεται pd monitor και ελέγχει τη φαρμακευτική αγωγή και τη διατροφή των ασθενών με Πάρκινσον ενώ η δεύτερη έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να αλλάζει τα δεδομένα της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με άνοια. Το έργο με την επωνυμία Lethe αφορά επίσης φορέσιμα συστήματα που βοηθούν τους ασθενείς με άνοια και κυρίως αυτούς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Τα συστήματα αυτά παρεμβαίνουν στην ασθένειά τους και επιχειρούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Ο κ. Φωτιάδης εκτός από τις λεπτομέρειες που έδωσε για τις δύο συσκευές, αναφέρθηκε στη σημασία που έργου που παράγεται στο εργαστήριο Ιατρικής Τεχνολογίας στα Ιωάννινα το οποίο χαρακτήρισε εργαστήριο-έκπληξη. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στον τομέα της Ιατρικής Πληροφορικής και απασχολεί περίπου 60 άτομα τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ίδιο εργαστήριο των Ιωαννίνων έχουν αναπτυχθεί συστήματα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος