Γερμανικό πλοίο που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξακολουθεί να μολύνει τη θάλασσα

Array

Ένα γερμανικό πλοίο που βυθίστηκε από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξακολουθεί να μολύνει τον πυθμένα του ωκεανού, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες.

Το V-1302 John Mahn είναι ένα από τα χιλιάδες ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών που βρίσκονται στον βυθό της Βόρειας Θάλασσας, ο οποίος φιλοξενεί επίσης εκατομμύρια τόνους οβίδων, βομβών και άλλων πυρομαχικών και από τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Το V-1302 John Mahn ήταν κάποτε μια γερμανική αλιευτική τράτα, πριν επιταχθεί από τις δυνάμεις του Χίτλερ για χρήση ως περιπολικό σκάφος. Βυθίστηκε το 1942 από τους Βρετανούς στα ανοικτά των βελγικών ακτών, κατά τη διάρκεια της ναυτικής επιχείρησης Channel Dash, όταν γερμανικά πολεμικά πλοία που χρειάζονταν επισκευές συνοδεύονταν από το λιμάνι της Βρέστης στη βορειοδυτική Γαλλία, μέχρι την επιστροφή τους στη Γερμανία.

Ογδόντα χρόνια αργότερα και η καταστροφή του Mahn εξακολουθεί να απειλεί τη μικροβιολογία και τη γεωχημεία του πυθμένα του ωκεανού όπου βρίσκεται, καθώς διαρρέει επικίνδυνους ρύπους όπως εκρηκτικά και βαρέα μέταλλα.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης έκανε την ανακάλυψη στο πλαίσιο του προγράμματος North Sea Wrecks, για να δει πώς τα απομεινάρια των παγκόσμιων πολέμων επηρεάζουν τον φυσικό κόσμο σήμερα.

Ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για την ανακάλυψη ναυαγίων λόγω της ιστορικής τους αξίας, οι ερευνητές λένε ότι συχνά παραβλέπονται οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από το ιζηματογενές υλικό που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και από το ατσάλινο κύτος του πλοίου και βρήκαν ποικίλου βαθμού συγκεντρώσεις τοξικών ρύπων, όπως νικέλιο, χαλκός, αρσενικό, εκρηκτικά και χημικές ουσίες που απαντώνται φυσικά στον άνθρακα, το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η ερευνήτρια Josefien Van Landuyt προειδοποίησε ότι τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο «Frontiers In Marine Science», είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Υπολογίζεται ότι τα ναυάγια από τους παγκόσμιους πολέμους σε όλο τον κόσμο περιέχουν συνολικά από 2,5 εκατομμύρια έως 20,4 εκατομμύρια τόνους πετρελαιοειδών.

«Παρόλο που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, αυτά τα ναυάγια μπορεί να εξακολουθούν να ρυπαίνουν το θαλάσσιο οικοσύστημά μας», πρόσθεσε η Van Landuyt.

«Στην πραγματικότητα, η προχωρημένη ηλικία τους μπορεί να αυξήσει τον περιβαλλοντικό κίνδυνο λόγω της διάβρωσης, η οποία ανοίγει προηγουμένως κλειστούς χώρους. Ως εκ τούτου, ο περιβαλλοντικός τους αντίκτυπος εξακολουθεί να εξελίσσεται», δήλωσε η ερευνήτρια.


ΠΗΓΗ: Sky News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος