Τρομάζει τις ΗΠΑ η επέλαση των «τρελών σκουληκιών» σε 15 πολιτείες

Μερικοί τα αποκαλούν «τρελά σκουλήκια». Εάν πιάσετε ένα από αυτά, θα το δείτε να χτυπιέται και να ξεγλιστράει από το χέρι σας. Μπορεί ακόμη και να αφήσει την ουρά του πίσω, ως ένα αηδιαστικό αναμνηστικό. Και τώρα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα σκουλήκια αυτά έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ.

Το σκουλήκι Amynthas είναι ένα χωροκατακτητικό είδος το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική τον 19ο αιώνα. Το είδος αυτό έφτασε στην Αμερική μέσα σε πλοία που μεταφέραν φυτά και χώμα. Έκτοτε, έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 12 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Μινεσότα, Ουισκόνσιν, Μισούρι, Ιλινόις, Αϊόβα, Νεμπράσκα, Οχάιο, Τέξας, Λουιζιάνα, Ιντιάνα, Κάνσας, Ιντιάνα, Κεντάκι, Τενεσί και Οκλαχόμα, σύμφωνα με το Newsweek.

Μοιάζουν με τους κοινούς γαιοσκώληκες, αλλά είναι μικρότερα σε μέγεθος και έχουν καστανό χρώμα. Η φήμη τους ωστόσο, είναι απαίσια. Τα ενήλικα σκουλήκια του είδους αυτού αναπαράγονται γρήγορα και χωρίς συντρόφους, αφήνοντας αυγά, το ίδιο χρώμα με το έδαφος. Μόλις εκκολαφθούν, τα σκουλήκια καταβροχθίζουν γρήγορα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το έδαφος γύρω τους, αφήνοντας πίσω τους ένα κοκκώδες χάος που μοιάζει με κόκκους καφέ.

Αυτό το έδαφος που χάνει τα θρεπτικά του συστατικά διαβρώνεται γρήγορα, αφήνοντας λίγη τροφή για τα γηγενή φυτά ή άλλα είδη σκουληκιών και μυκήτων, δήλωσε ο Μπραντ Χέρικ, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν.

«Ένα πράγμα που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι αυτοί οι γαιοσκώληκες, όχι μόνο αλλάζουν τη δομή του εδάφους και τη δυναμική των θρεπτικών συστατικών στο έδαφος, αλλά αντικαθιστούν άλλα είδη γαιοσκωλήκων που υπάρχουν ήδη εκεί», είπε ο Χέρικ.

Δεν είναι σαφές πώς, ακριβώς, τα σκουλήκια συνεχίζουν να εξαπλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Atlantic» τον Ιανουάριο του 2020, τα σκουλήκια αυτά μπορεί να βρίσκονται μέσα σε εισαγόμενα φυτά, στα ελαστικά των φορτηγών, ή ακόμα και σε πλωτές οδούς, καθώς τα κουκούλια τους αντέχουν στο νερό.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των σκουληκιών στα δάση της Βόρειας Αμερικής, αλλά βραχυπρόθεσμα, είναι σαφές ότι τα νέα είναι άσχημα για το έδαφος και τα εγγενή σκουλήκια που ζουν εκεί.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος