Europol: Εξαρθρώθηκε δίκτυο πωλήσεων πλαστών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο

Την εξάρθρωση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας που εμπλέκεται σε πωλήσεις πλαστών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο και ειδικευόταν σε  απάτες δυαδικών υπηρεσιών, πέτυχαν ύστερα από συνεργασία οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές της Βουλγαρίας, Κύπρου, Γερμανίας, των Κάτω Χωρών και της Ουκρανίας, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust.

Το οργανωμένο κύκλωμα διέπραττε απάτες μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με δυαδικές επιλογές. Μετά από αστυνομικές έρευνες σε 8 οικείες, πέντε στη Βουλγαρία, μια στην Κύπρο, και δυο στην Ουκρανία, ανακρίθηκαν 17 άτομα στη Βουλγαρία, συνελήφθη ο εγκέφαλος της εγκληματικής ομάδας  στην Κύπρο, ενώ η λεία του υπολογίζεται σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το εγκληματικό δίκτυο παρέσερνε στο διάστημα μεταξύ Μαΐου 2019 και Σεπτεμβρίου 2021,  Γερμανούς επενδυτές να πραγματοποιούν συναλλαγές συνολικής αξίας τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι φερόμενοι δράστες διαφήμιζαν τις οικονομικές τους υπηρεσίες διαδικτυακά αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων, χρησιμοποιώντας πάνω από 250 ονόματα. Το εγκληματικό δίκτυο που συνδέεται με μια εταιρεία, με έδρα την Ουκρανία, δημιούργησε ένα επιπλέον τηλεφωνικό κέντρο στη Βουλγαρία. Οι περίπου 100 εργαζόμενοι των δύο τηλεφωνικών κέντρων, που βρίσκονταν στη Σόφια, επικοινωνούσαν με «πελάτες» και διαφήμιζαν προσποιητές οικονομικές υπηρεσίες στον τομέα των δυαδικών επιλογών υπό το πρόσχημα των οικονομικών συμβούλων.

Για να προχωρήσουν στην απάτη, οι υπάλληλοι του τηλεφωνικού κέντρου διέθεταν σενάρια που περιείχαν προκαθορισμένες συνομιλίες και βασικά μηνύματα για να πείσουν τους πελάτες να απελευθερώσουν περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, μια επακόλουθη έρευνα φανέρωσε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν ότι η εταιρεία στην οποία εργάζονταν είχε εμπλακεί σε σχέδιο απάτης.

Τα αρχικά κέρδη που εμφανίζονταν στη διεπαφή χρήστη ενθάρρυναν τους πελάτες να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Ωστόσο, οι πελάτες δεν πληρωνόταν τα κέρδη και δεν μπορούσαν να ενημερωθούν για το πιστωτικό υπόλοιπό τους όταν το ζητούσαν. Η έρευνα οδήγησε έως τώρα σε 246 ποινικές διαδικασίες σε 15 γερμανικά κρατίδια.

Για να υποστηρίξει την έρευνα, η Europol δημιούργησε μια ειδική επιχειρησιακή ομάδα εργασίας μέσω της οποίας διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και παρείχε αναλυτική υποστήριξη. Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, η Europol ανέπτυξε έξι εμπειρογνώμονες στη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ουκρανία για να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τις επιχειρησιακές πληροφορίες σε σχέση με τις βάσεις δεδομένων, ώστε να παρέχουν καθοδήγηση σε ερευνητές στον τομέα.

Οι εμπειρογνώμονες παρείχαν επίσης τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να καταστεί δυνατή η εξαγωγή πληροφοριών από φορητές συσκευές και υποδομή πληροφορικής. Η Eurojust φιλοξένησε ένα κέντρο συντονισμού για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και τη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων αρχών κατά τη διάρκεια της ημέρας δράσης.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος