Γενίτσαροι και Μπούλες- Με αφοσίωση στην παράδοση

Με τον ίδιο τρόπο κατασκευάζονται επί 100 χρόνια, οι στολές που φορούν οι γενίτσαροι και οι Μπούλες στην Νάουσα, ακολουθώντας την παράδοση, που έχει ρίζες στην αρχαιότητα.
Σύνοψη
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Με τον ίδιο τρόπο κατασκευάζονται επί 100 χρόνια, οι στολές που φορούν οι γενίτσαροι και οι Μπούλες στην Νάουσα, ακολουθώντας την παράδοση, που έχει ρίζες στην αρχαιότητα.

Με τον ίδιο τρόπο κατασκευάζονται επί 100 χρόνια, οι στολές που φορούν οι γενίτσαροι και οι Μπούλες στην Νάουσα, ακολουθώντας την παράδοση, που έχει ρίζες στην αρχαιότητα.

Το παραδοσιακό δρώμενο αναβιώνει κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς και έχει τις ρίζες του στην λατρεία του θεού Διονύσου στην αρχαιότητα.

Τα βασικά συστατικά που το καθιστούν ξεχωριστό σε σχέση με άλλα αποκριάτικα είναι ο τύπος των ενδυμασιών. Αυτές προσαρμόστηκαν με τα χρόνια και απέκτησαν πανομοιότυπη μορφή, που εντάχθηκε στην αντίσταση των Ναουσαίων στην τουρκοκρατία.

Από καθαρό κερί μέλισσας και γύψινο εκμαγείο κατασκευάζεται η μάσκα, που συνοδεύεται από ένα περίτεχνο κεφαλόδεσμο, ένα ύφασμα πολλών μέτρων, εξηγεί ο Αλέξης καρύδας, τεχνίτης φορεσιών- αρμάτων. Πρόκειται για μια δουλειά που γίνεται στο χέρι και απαιτεί σημασία στην λεπτομέρεια.

Ένα παραδοσιακό δρώμενο, που συνοδεύεται από τον ζουρνά και το νταούλι, με τον χαρακτηριστικό τους ήχο, ενόσω οι νεαροί άνδρες χορεύουν περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της Νάουσας σε μπουλούκια. Στον χορό συμμετέχει και η Μπούλα ή Νύφη, την οποία πάντα υποδύεται ένας νεαρός άνδρας, που φοράει μια τοπική νυφιάτικη φορεσιά.

Προηγείται το ντύσιμο του Γενίτσαρου, μια ιεροτελεστία, που λαμβάνει χώρα στο σπίτι του κάθε συμμετέχοντος και το επιμελείται η μητέρα του χορευτή.

Ο χορός συνεχίζεται στους δρόμους και στο τέλος της διαδρομής μετά την  συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, το απόγευμα βγαίνουν τα προσωπεία, οι μάσκες.

Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν στις εντυπωσιακές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος