Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης: Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ανθεκτική απέναντι στην επιθετικότητα και τον πόλεμο

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Να ανανεώσουν την επένδυσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ενόψει της τρομερής βίας και της σεισμικών διαστάσεων αλλαγών, κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης 2022, η Γενική Γραμματέας Μαρία Πεστσίνοβιτς Μπούριτς.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της, Moving Forward 2022, η Γενική Γραμματέας καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και επαίνεσε τη «σκληρότητα, τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητα» του ουκρανικού λαού.

«Είχαμε τολμήσει», είπε «να πιστέψουμε ότι εικόνες όπως αυτές ανήκαν στο παρελθόν της Ευρώπης. Κάναμε λάθος. Η ιστορία επέστρεψε στην ήπειρό με τον πιο σκληρό τρόπο. Το μέγεθος της καταστροφής και οι μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές επιπτώσεις εξακολουθούν να ξεδιπλώνονται. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ενωμένο στην αλληλεγγύη του προς την Ουκρανία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη χώρα και τον λαό της και θα το κάνουμε με περαιτέρω, με προσαρμοσμένα μέτρα μόλις τελειώσει η βία. Εν τω μεταξύ, εργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για να τα βοηθήσουμε να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν έρθει στις χώρες τους αναζητώντας ασφάλεια».

Τόνισε επίσης ότι η ταχεία αναστολή συμμετοχής και ο επακόλουθος αποκλεισμός της Ρωσίας από τον Οργανισμό έγινε αναπόφευκτα από τις ενέργειες της κυβέρνησής, οι οποίες είχαν κόστος για τους ίδιους τους πολίτες, προσθέτοντας ότι «το 2022 θα είναι το έτος κατά το οποίο θα χάσουν την προστασία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ικανότητά τους να υποβάλλουν αιτήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη θέση τους σε αυτή την πανευρωπαϊκή οικογένεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος