Η συμβίωση “αλά ελληνικά” εμπνέει τους Ιταλούς βουλευτές (vid)

Στην ελληνική νομοθεσία προτείνουν Ιταλοί βουλευτές να βασιστεί ο νέος νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης στη χώρα τους. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι, μάλιστα, ότι η πρόταση έρχεται από στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

Οι Ιταλοί έκαναν πρώτα μια σοβαρή μελέτη της νομοθεσίας. Ο γερουσιαστής Κάρλο Αμεντέο Τζιοβανάρντι, του Movimento Idea-Popolari Liberali, πρώην Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο στις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι (2001-2006) και πρώην στέλεχος της Αrea Popolare-Ncd (Νέα Κεντροδεξιά, κυβερνητικός εταίρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι) ζήτησε από το Γραφείο Τύπου Ιταλίας (υπηρεσία που υπάγεται στη ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) όλες τις σχετικές πληροφορίες. Στόχος του ήταν να λάβει ο ίδιος πλήρη ενημέρωση σχετικά με την ελληνική νομοθεσία για το σύμφωνο συμβίωσης (ιδίως τον πρόσφατο Ν. 4356/2015) και σχετικά με τις ομοιότητες και διαφορές γάμου-συμφώνου συμβίωσης σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας.

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που πήρε από τις ελληνικές αρχές, σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη στην ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων ο κ. Τζιοβανάρντι μαζί με πέντε άλλα στελέχη (γερουσιαστές, βουλευτές κλπ.) του ίδιου πολιτικού χώρου πρότεινε τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων και τις ελεύθερες συμβιώσεις (του γνωστού ως «σ/ν Σιρίνα», από το επώνυμο της εισηγήτριάς του γερουσιαστή του PD).

Συγκεκριμένα ο κ. Τζιοβανάρντι πρότεινε να υιοθετηθεί ολόκληρο το ελληνικό πρότυπο, αντικαθιστώντας το άρθρο 2 του ιταλικού σχεδίου νόμου με το άρθρο 1 του ελληνικού Ν. 4356/2015. Σχολίασε, μάλιστα ότι «έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα όλων των ζευγαριών που συμβιώνουν». Μιλώντας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο ιταλός γερουσιαστής επισήμανε ότι ο ελληνικός νόμος προτάθηκε από μια αριστερή κυβέρνηση, την κυβέρνηση Τσίπρα και τόνισε: «ο ελληνικός θεσμός των συμφώνων συμβίωσης είναι κατ’ εμέ εξαιρετικός. Προβλέπεται μια συμφωνία μεταξύ δυο ενήλικων προσώπων, που ισχύει για όλα τα ζευγάρια και όχι μόνο για τους ομοφυλόφιλους. Μια σύμβαση μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου που ρυθμίζει τη συμβίωσή τους».

Οι δηλώσεις Τζιοβανάρντι παρουσιάστηκαν εκτενώς από τον ιταλικό Τύπο ενώ το νομοσχέδιο θα συζητηθεί επίσημα στην ιταλική γερουσία στις 26 Ιανουαρίου.

Δείτε το σχετικό βίντεο στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Corriere della Sera.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος