Ημερίδα της EBU για τις δράσεις των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στο προσφυγικό

Τις πρωτοβουλίες τους, ως επιλεγμένες «καλές πρακτικές» στην επικοινωνιακή συμβολή των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στην προσφυγική κρίση, παρουσίασαν η ΕΡΤ, η σουηδική τηλεόραση SR και το γερμανικό δίκτυο WDR, σε ημερίδα της EBU που πραγματοποιήθηκε τη Μ. Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016, στις Βρυξέλλες.

Στόχος των διοργανωτών ήταν η ευαισθητοποίηση των ραδιοτηλεοπτικών φορέων-μελών της EBU ώστε, με ανάλογα προγράμματα, να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο αξιόπιστης και σταθερής ενημέρωσης των νεοεισερχόμενων προσφυγικών πληθυσμών στην Ευρώπη.

Η ΕΡΤ απέσπασε επαινετικά σχόλια για τη μεθοδική και στοχευμένη ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, την παροχή πληροφοριών για τον καλύτερο συντονισμό και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από ιδιώτες που -μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της ΕΡΤ- ενημερώνονται άμεσα για τις κατά τόπους ανάγκες, και κυρίως για την επικοινωνιακή στρατηγική στήριξης των δράσεων έμπρακτης αλληλεγγύης.

Βασικοί στόχοι των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι:

  • η συμβολή τους στην ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με ιδιαίτερη πληροφόρηση για τις χώρες υποδοχής, φιλοξενίας ή παροχής ασύλου, και
  • η ανάσχεση των κινδύνων εκδήλωσης ρατσιστικών ή ξενοφοβικών τάσεων.
Ημερίδα της EBU για τις δράσεις των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στο προσφυγικό
Ημερίδα EBU. Ο Γιώργος Συριόπουλος παρουσιάζει την πρωτοβουλία #ert4refugees

Η πρωτοβουλία #ert4refugees που παρουσίασε και ανέπτυξε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργος Συριόπουλος, κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στην ημερίδα.

Παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες, οι εμπειρίες, οι παρατηρήσεις και τα πρώτα αποτελέσματα των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που έχουν αναπτύξει η ΕΡΤ, η σουηδική ραδιοτηλεόραση SR και το γερμανικό δίκτυο WDR.

Κοινός τόπος είναι ότι, πέραν των αφιερωματικών εκπομπών προς τους πρόσφυγες (με το αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ και αραβόφωνες εκπομπές στη SR και το WDR), όλοι οι φορείς επενδύουν στην επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα των social media, αναπτύσσοντας ειδικές ιστοσελίδες στο Facebook.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται:

  • η άμεση αμφίδρομη επικοινωνία,
  • η δυνατότητα δημιουργίας κοινοτήτων με κοινά ενδιαφέροντα και
  • ηπολυμορφική μετάδοση πληροφοριών μέσω κειμένων, εικόνων, ακροαμάτων ή ταινιών.

Το σουηδικό και το γερμανικό δίκτυο εστιάζουν σε προγράμματα ενσωμάτωσης των προσφύγων, με παροχή πληροφοριών που αφορούν σε πρακτικά ζητήματα, όπως:

  • η δυνατότητα αναγνώρισης διπλωμάτων,Ημερίδα της EBU για τις δράσεις των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στο προσφυγικό
  • η εκμάθηση της τοπικής γλώσσας,
  • η δίγλωσση ενημέρωση,
  • αλλά και οδηγίες για απλές συνταγές μαγειρικής με προϊόντα που διατίθενται στις χώρες υποδοχής.

Η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, May-Ann Ramsay, τόνισε τη σημασία που έχει η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν πρωτίστως στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Σημείωσε επίσης, ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται αξιόπιστη και διαρκή πληροφόρηση σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου και επισήμανε την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μετεγκαταστάσεων, με έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος