Κριστίν Λαγκάρντ στο ΕΚ: Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια μειώνει όμως τον ρυθμό αγορών δημοσίου χρέους

Η υποτονική οικονομική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού βρίσκονται στο προσκήνιο για το εγγύς μέλλον, τόνισε μιλώντας  στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Σημείωσε ότι η πρόβλεψη για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας αργότερα μέσα στο έτος, καθώς και για σταθεροποίηση των ρυθμών πληθωρισμού κοντά στο 2% το 2023 παραμένει, με τον αυξανόμενο ρυθμό πληθωρισμού να αποδίδεται κυρίως στις υψηλές τιμές της ενέργειας και στα σημεία συμφόρησης με τις οικονομίες που τραυλίζουν. Η κα Λαγκάρντ δικαιολόγησε την απόφαση της ΕΚΤ να μην βιαστεί προς το παρόν σε αυξήσεις επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες αυξήσεις δεν θα επηρεάσουν τους κύριους παράγοντες του πληθωρισμού.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε τις αποφάσεις να συνεχιστεί η μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων και η ολοκλήρωση των αγορών στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος πανδημίας έως τα τέλη Μαρτίου.

Η Πρόεδροςτης ΕΚΤ κ. Λαγκάρντ δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης του αυξανόμενου πληθωρισμού, με μια αξιοσημείωτη διαφορά στο πολιτικό φάσμα σχετικά με την καλύτερη προσέγγιση. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές δεξιών πολιτικών ομάδων τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα παρά αργότερα, επειδή η οικονομική πραγματικότητα έχει αλλάξει και η ΕΚΤ έπρεπε να αντιδράσει σε αυτές.

Από την άλλη εκπρόσωποι της Αριστεράς συμφώνησαν σε γενικές γραμμές με την προσεκτική προσέγγιση της ΕΚΤ, προκειμένου να μην επαναληφθεί το λάθος αύξησης των επιτοκίων του 2011 και να διασφαλιστεί ότι δεν θα «σκοτωθούν οι πράσινοι βλαστοί» στην οικονομική ανάκαμψη. Μερικοί ευρωβουλευτές δήλωσαν επίσης ότι θεωρούν επικίνδυνη την μισάνοιχτη προσέγγιση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι η ανακοίνωση αυτής της πιθανότητας ήταν υπερβολική αυτή τη στιγμή.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές ρώτησαν επίσης την κ. Λαγκάρντ για το πώς σχεδιάζει να αντιδράσει η ΕΚΤ στα αυξανόμενα spread, και κάποιοι άλλοι ρώτησαν πόσο συγκρίσιμη είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ και την ΕΕ και εάν υπήρχαν μαθήματα για την ΕΚΤ που μπορεί να πάρει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Έγιναν επίσης ερωτήσεις στην κ. Λαγκάρντ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ σχεδίαζε να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους  όγκους χρέους σε ορισμένες χώρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να ενθαρρύνει την οικονομική ανάκαμψη, τον ρόλο της ΕΚΤ στην πράσινη οικονομία, την υπερθέρμανση ορισμένων στεγαστικές αγορές.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος