Λιμάνια: Απεργία από την ΟΜΥΛΕ αναστολή από την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών

Με διαφορετικές επιλογές κινείται ο χώρος των εργαζομένων στα λιμάνια, καθώς η ΟΜΥΛΕ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, ενώ η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ομόφωνα προχώρησε σε αναστολή τους, αλλά όπως σημειώνει, βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, αν αμφισβητηθούν τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.

Σε πρακτικό επίπεδο φαίνεται να ομαλοποιείται ο κλάδος της κρουαζιέρας, αλλά να παραμένουν προβλήματα στις φορτοεκφορτώσεις των εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στην εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς οι λιμενεργάτες στον ΟΛΘ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σήμερα εξήγγειλαν νέα 24ωρη από αύριο Τετάρτη 22/06 στις 12 το μεσημέρι, έως στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 23/06.

Επίσης η ΟΜΥΛΕ, θα αποστείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσα, ζητώντας να γίνει απαλοιφή της φράσης «κατάργηση του Γενικού Προσωπικού Κανονισμού από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ» που βρίσκεται σε διάταξη της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, ενώ θα ζητούνται γραπτές δεσμεύσεις αναφορικά με τη δυνατότητα μετάταξης εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

Πάντως στο λιμάνι του Πειραιά τρία κρουαζιερόπλοια στα οποία έγινε την Τρίτη επιβίβαση, οι αποσκευές των επιβατών εξυπηρετήθηκαν κανονικά από τους λιμενεργάτες με χειροκίνητα αμαξίδια.

Τα σοβαρότερα πρoβλήματα εστιάζονται πάντως αυτή τη στιγμή στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι χειριστές και οι τεχνικοί των δύο οργανισμών, ανήκουν στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας.

Στο car terminal του ΟΛΠ, αυτή τη στιγμή είναι «παγιδευμένα» 2.500 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 2.000 έχουν προορισμό χώρες της Μέσης Ανατολής και τα 500 την Ελλάδα.

Την Τετάρτη 22/6 αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να εξετάσει εάν είναι συμβατή με το δίκαιο περί ανταγωνισμού η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco.

Έως το τέλος του μήνα με βάση και την έκθεση της Επιτροπής ανταγωνισμού αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή προς ψήφιση η νέα σύμβαση παραχώρησης ενώ αμέσως μετά θα κληθεί η κινεζική Cosco να καταβάλει το τίμημα για την απόκτηση αρχικά του 51% των μετοχών του ΟΛΠ αλλά και τη διαχείριση του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου.

Λιμάνια: Απεργία από την ΟΜΥΛΕ αναστολή από την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών

Οι αποφάσεις των συνδικάτων

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Το ΔΣ της ΟΜΥΛΕ σε συνεδρίασή του σήμερα 21.06.2016 αναφέρει ότι: “εκτίμησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ σε σχέση με τον ΜΕΓΑΛΟ απεργιακό αγώνα που διεξάγεται εδώ και είκοσι οκτώ (28) ημέρες.

Διαπιστώθηκε ομόφωνα, ότι η διάταξη της Κυβέρνησης σχετικά με τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, όχι μόνο δεν παρέχει εγγύηση συνέχειας της εργασιακής σχέσης, αλλά περιέχει απειλή επικίνδυνης εκτροπής.

Η δυνατότητα «κατάργησης» του ισχύοντος ΓΚΠ και η δημιουργία κενού μέχρι την θέσπιση νέου ΓΚΠ δίνει την δυνατότητα στην διοίκηση του ΟΛΠ (δηλ. COSCO) να προβαίνει σε βλαπτικές μεταβολές για το προσωπικό του ΟΛΠ, ενώ προδιαγράφει την ίδια κατάσταση και στον ΟΛΘ.

Μέχρι σήμερα, πέρα από γενικές εξαγγελίες, δεν έχουμε συγκεκριμένη διάταξη, με την οποία θα μπορεί να κριθεί εάν έχουν γίνει δεκτές οι προτάσεις μας και εάν καλύπτουν το προσωπικό του ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Με επιστολή που απευθύνουμε στην κυβέρνηση  ζητάμε άμεσα  συγκεκριμένες  απαντήσεις  στα  πιο  πάνω  ζητήματα.  Αποτελούν  την  κατ’ ελάχιστον  διεκδίκηση  των εργαζομένων  στον  ΟΛΠ  και ΟΛΘ.

Κατόπιν  αυτών  το  ΔΣ/ΟΜΥΛΕ   αποφάσισε στα  πλαίσια  της  αρχικής  απόφασης

48ωρη απεργία Τετάρτη 22/6 και Πέμπτη 23/6 στον ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Την Πέμπτη 23/6 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη ώρα 11 πμ και πορεία στο Υπ. Ναυτιλίας, όπου θα ζητήσουμε συνάντηση με το Υπουργό και θα απαιτήσουμε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά μας.

Την Πέμπτη 23/6 το ΔΣ/ΟΜΥΛΕ θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα πάρει νέες αποφάσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ΟΛΠ στην συγκέντρωση στην Πλ. Καραϊσκάκη και πορεία στο Υπ. Ναυτιλίας”.

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Παντελής Σαΐτας

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΟΜΥΛΕ, Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος