Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν για κατάσταση της ΕΕ και το όραμά για τα επόμενα βήματα

H ομιλία της Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριαρχεί στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σεπτεμβρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού στο Στρασβούργο που ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα. Η Πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί στο όραμά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανάκαμψης, της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, των θεμάτων που άπτονται της ψηφιακής τεχνολογίας και της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Επι της διαδικασίας, πρώτη το λόγο θα λάβει η κα. Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν, θα ακολουθήσει η σλοβένικη προεδρεία του Συμβουλίου και έπειτα η επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Στην συνέχεια τον λόγο θα λάβουν οι ευρωβουλευτές παρουσιάζοντας τις απόψεις και τις ιδέες τους προς αυτή την κατεύθυνση. Η Πρόεδρος της Κομισιόν θα επανέλθει με τοποθέτηση της και στην συνέχεια εκ νέου οι πολιτικές ομάδες ξεκινώντας από την μικρότερη.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα η Πρόεδρος της ΕΕ δεν θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την ομιλία της, ενώ ενδέχεται να υπάρξει η δυνατότητα μόνο σε ολιγάριθμη ομάδα δημοσιογράφων να συνομιλήσει μαζί της μετά την έξοδο της από την αίθουσα της Ολομέλειας. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι αναμένεται να κάνει μια σύντομη δήλωση για την κατάσταση στην Ευρώπη μετά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης αποτελεί ευκαιρία για τα μέλη του ΕΚ να ελέγξουν το έργο και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συμβάλουν στον καθορισμό των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ αύριο Τρίτη στις 4 το απόγευμα, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ το δεύτερο σημαντικό θέμα της Ολομέλειας που αφορά την ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση στο Αφγανιστάν. Θα σταθούν στην αντίδραση της ΕΕ σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει ευάλωτα άτομα και εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας στο Αφγανιστάν – ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά – και πώς να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν. Ένα ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη .

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει την Τετάρτη δύο προτάσεις που αποτελούν μέρος ενός νέου πλαισίου ασφάλειας υγείας της ΕΕ για το μέλλον, με στόχο τη βελτίωση της αντιμετώπισης διασυνοριακών κρίσεων υγείας και την αύξηση της πρόληψης ασθενειών και της διασυνοριακής συνεργασίας.

Επιπλέον οι ευρωβουλευτές πρόκειται να δώσουν την Τετάρτη την τελική τους έγκριση για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας της ΕΕ που αφορούν τη μπλε κάρτα, προκειμένου να διευκολυνθεί η απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών υψηλής ειδίκευσης στην Ευρώπη.

Στα υπόλοιπα θέματα τις Ολομέλειας το Κοινοβούλιο αναμένεται μετά από συζήτηση την Δευτέρα να υιοθετήσει ψήφισμα που θα αξιολογεί τα προβλήματα και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι οικογένειες των ΛΑΟΤΚΙ στην Ευρώπη. Το ψήφισμα απαιτεί την πανευρωπαϊκή αναγνώριση των ομόφυλων συζύγων και των εγγεγραμμένων συντρόφων, οι οποίοι θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν επίσης ότι οι γονείς των οικογενειών του ουράνιου τόξου πρέπει να αναγνωρίζονται με συνέπεια σε ολόκληρη την ΕΕ ως γονείς των παιδιών τους.

Τέλος την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Ειδικότερα, θα εξετάσουν τη νέα ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία που μπορεί να απειλήσει τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, καθώς και την τελευταία αμφισβήτηση της Πολωνίας στις αρχές της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ και της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος