Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι εξελίξεις στην Ινδία, οι ταραχές, συμμαχίες και οι απαιτήσεις των Ινδών μουσουλμάνων, επηρεάζουν τα συμφέροντα και επομένως την πολιτική της Αγγλίας. Τα δεδομένα αλλάζουν και οι βεβαιότητες καταρρέουν. Το αγγλικό επιχείρημα της δίκαιης λύσης στο Μικρασιατικό ζήτημα ισοδυναμεί με στήριξη και των κεμαλικών απαιτήσεων…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟΝ

«Η χρεωκοπήσασα παρά τη δημοσία συνειδήσει κυβέρνησις θα απέλθη της αρχής. Συνεβουλεύσαμεν όμως να μη αναμείνη την ανατροπήν της διά της Συνελεύσεως. Να φύγη από τούδε. Διά να περισωθώσιν όα είνε δυνατόν ακόμη. Αλλά και διά να απαλλαγή ο θρόνος μιας ευθύνης ήτις αποτελούσα κίνδυνον, θα επιδράση ανεπανορθώτως και επί της διεθνούς και επί της εσωτερικής θέσεως της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΡΙΣΙΣ

«Η κρίσις μας όθεν δεν είνε στενώς δημοσιονομική και διά τούτο τα προταθησόμενα μέτρα δεν δύνανται να είνε στενώς δημοσιονομικά. Είνε κρίσις της εθνικής οικονομίας και της ασκουμένης πολιτικής. Προς αντιμετώπισιν χρειάζονται μέτρα γενναία, αποφάσεις ειλικρινείς και νους πολιτικός πρώτον και κατά πολύ δευτερεύοντα λόγον εφευρετικός εις φορολογικούς συνδυασμούς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΛΗΘΑΡΓΕΙ…

«Εις πάσαν άλλην χώραν προ καιρού ήδη, άμα τω πρώτω εθνικώ ατυχήματι, θα είχε παραιτηθή η κυβέρνησις, εφ’ ής επήλθε τούτο. […] Δεν φαίνονται δε έχοντες την διάθεσιν να παραιτηθούν οι άνθρωποι, που ήλθον εις τοιαύτας στιγμάς, να κυβερνήσουν την μεγάλην Ελλάδα. […] Και δεν είνε της κυβερνήσεως μόνον η τοιαύτη πόρωσις, ήτις εμβάλλει εις αγωνίαν την κοινήν συνείδησιν. Είνε των άλλων πολιτικών ανδρών της χώρας η αχαρακτήριστος αδράνεις και σιγή. […] Ποία κακή μοίρα, ποία αρά βαρύνει επί της Ελλάδος, ώστε εις τοιαύτας στιγμάς να πάσχη από τοιαύτην λειψανδρίαν; Όλον το ελληνικόν έθονος φαίνεται υπνώττον και ληθαργούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΝ

ΔΙΑΤΙ ΕΘΥΣΙΑΣΕΝ ΕΑΥΤΟΝ. ‘’ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ’’

«Διερχόμεθα περίοδον πλήρη κινδύνων και επιβουλών. Η Ελλάς δεν θα δυνηθή να την αντιμετωπίση, αν συνεχισθή η παρούσα συντάραξις των κομματικών παθών. Η σωτηρία της Χώρας επιβάλλει την ενότητα και την αδέλφωσιν προ του εξωτερικού εχθρού. Οι αναρριπίζοντες κατά την στιγμήν ταύτην τα μίση και τας διαιρέσεις διαπράττουν αληθές έγκλημα. Πρέπει να θυσιασθώσιν όλοι και όλα προ του εθνικού συμφέροντος»

  • ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑ ‘Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • Ο ΙΝΔΙΚΟΣ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΡΗΞΙΣ

«Βεβαίως η Αγγλία επιθυμεί και επιδιώκει την ταχείαν συνομολόγησιν ειρήνης μετά της Τουρκίας. Αλλά την ειρήνην μετά του Κεμάλ δεν θα την υπαγορεύσουν οι Ινδοί. Και την ειρήνην ταύτην δεν θα την εμπνεύση –διεκήρυξεν ο κ. Λόϋδ Τζώρζ- ο επισειόμενος Ινδικός φόβος. Θα είνε ειρήνη δικαία – ουχί αδίκων υποχωρήσεων. Αλλ’ ούτε την ειρήνευσιν των Ινδιών εξήρτησεν εκ μιάς αδίκου ειρήνης εν ΜΙκρασία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗΝ ΤΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ

«Εάν δε οι Βενιζελικοί μετά των ξένων εχθρών του Ελληνισμού φρονούν και ελπίζουν, ότι διά των επαισχύντων τούτων οδών θα επαναφέρουν τον αρχηγόν των, η πλάνη των θα αποβή εις αυτούς τραγική, και θα αισθανθούν το μέγεθος της πλάνης των εκ του μεγέθους της τιμωρίας των. Ο Ελληνισμός ηνωμένος βαδίζει τον δρόμον του ακλόνητος και απτόητος προς πάσας κατ’ αυτού συκοφαντίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οπωσδήποτε όμως, το γεγονός είνε ότι εις την Αγγλίαν η ιδέα της εγκαταλείψεως της αδιαλλάκτου απέναντι των Τούρκων πολιτικής κατακτά οσημέραι περισσότερον έδαφος, ασφαλώς δε και η μεγάλη και πανίσχυρος Αγγλική Κοινή Γνώμη επηρεάζεται σοβαρώς εκ του γενικού φαινομένου της μεταστροφής της πολιτικής των Συμμάχων απέναντι της Τουρκίας. Ποίαν σημασίαν έχουν διά την Ελλάδα και το ζήτημά της αι μεταβολαί εκείναι, αι οποίαι εσημειώθησαν ήδη, και εκείναι, αι οποίαι είνε ενδεχόμενον να επέλθουν (…) δεν υπολογίζουν βέβαια οι μοιρολάτραι, οι καθήμενοι σήμερον επί των Κυβερνητικών θώκων της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΚΕΜΑΛ ΕΛΑΒΕΝ ΑΠΟΛΥΤΟΝ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΤΗΤΑ. ΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟΝ

  • ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ

«Επέρχονται τα πράγματα επιβλητικά και ακαταμάχητα και σκορπίζουν τα ψεύδη, όπως ο ισχυρός άνεμος τον καπνόν. Και τα πράγματα ήλθον να καταρρίψουν και τον μύθον της Αγγλικής υποστηρίξεως. Και πρώτον εκ των πραγμάτων τούτων είναι το δάνειον. […] Αν η Αγγλική πολιτική ήτο πράγματι υπέρ ημών κεκηρυγμένης υπάρχει αμφιβολία ότι το δάνειον θα συνήπτετο εντός ημερών μόνον;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΩΣ ΝΑ ΜΗ ΗΣΑΝ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ ΕΧΘΡΟΙ

«Ως να επεδίωκε δε την εκ προκαταβολής αφαίρεσσιν ενός καιρίου επιχειρήματος από τους ιθύνοντας σήμερον εν Ελλάδι, ο Άγγλος πρωθυπουργός σπεύδει να δηλώση ότι την ανάγκην της δικαιοσύνης η αγγλική συνείδησις ουδόλως ησθάνθη υπό την πίεσιν των εν Ινδία ταραχών του εκεί Κουσουλμανικού στοιχείου. […] Σήμερον η αγγλική πολιτική επιθυμεί ειρήνην εξ ίσου δικαίαν μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ούτως έχει διαμορφωθή σήμερον η κατάστασις»

  • ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΞΗΡΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΙΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΟΛΕΘΡΙΑΙ ΑΝΑΒΟΛΑΙ

«Να πιστεύσωμεν, ότι τα χαρμόσυνα αγγέλματα, τα οποία ενεθάρρυναν την Διεθνή Κοινήν γνώμην από της συνομολογήσεως της ειρήνης των Βερσαλιών, και των άλλων συνθηκών, και τα οποία ετονίσθησαν και εσχάτως, όταν το Συνέδριον της Ουασιγκτώνος διεπίστωσε τας αποφάσεις του περί περιορισμού των εξοπλισμών, ήσαν τα αγγέλματα ταύτα, λόγοι ωραίοι μεν αλλά κενοί πάσης πραγματικής σημασίας;»

  • ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝ ΕΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΪΑΝ. ΤΡΑΓΙΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ
  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΗΘΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ

«Αδιάφορον αν η λογική των πραγμάτων μαρτυρή ότι μόνον μωροί και ανίδεοι παντελώς θα ηδύναντο να ελπίζουν πολιτικά ή ατομικά κέρδη εξ οιασδήποτε απαισίας ανατροπής, ήτις ήθελε μεταβάλει την Ελλάδα εις σορόν ερειπίων. […] Αλλ’ η τροφή του ψεύδους ολίγον χρόνον διαρκεί. Οι δε ηθοποιοί αυτού επί βραχύν χρόνον δύνανται να ίστανται επί της πολιτικής σκηνής. Αι προσωπικαί φιλοδοξίαι και προσωπικοί εγωϊσμοί είνε πάντοτε, κατά την ομολογίαν της Ιστορίας, βραχείας διαρκείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

«Και εξ αυτών, όμως, των δηλώσεων του Άγγλου Πρωθυπουργού περί των ελπιζομένων προσεχών συζητήσεων επί του Ανατολικού αποβαίνει έτι βαρυτέρα η ευθύνη της ασκόπου παρατάσεως της απουσίας του κ. Γούναρη. Αν παρά την Μάγχην η άνοιξις βραδύνη, το γεωγραφικόν πλάτος της Ελλάδος και της Μικράς Ασίας είνε διάφορον. Ουδέ θα είναι δυνατόν, ουδέ θα επιτρέπηται εις το τέλος να παρακωλύηται η λήψις των αποφάσεων του έθνους περί του εν προσεχεστάτω μέλλοντι πρακτέου εκ της αδικαιολογήτου πλέον αναβολής της επανόδου του κ. Πρωθυπουργού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

«Ελληνικόν εύδρομον συνέλαβε προ ημερών εγγύς των ακτών της Μικράς Ασίας πλοίον υπό Γαλλικήν σημαίαν κατάφορτον από λαθρεμπόριον πολέμου, μεταξύ του οποίου γαιάνθρακες και πετρέλαιον […] Το εκπληκτικόν είνε τούτο, ότι η Γαλλική Κυβέρνησις διέταξε τον ενταύθα επιτετραμμένον αυτής να απαιτήση παρά της Ελληνικής Κυβερνήσεως την απόδοσιν και του πλοίου και του φορτίου […] Η Γαλλική πολιτική αποβαλλούσα την συνείδησιν της αληθείας, έχει πλέον κύριον έργον αυτής την ασέβειαν κατά του δικαίου»

  • Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η ΙΔΕΑ ΠΕΡΙ ΝΕΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΕΡΜΑ ΕΙΣ ΜΙΑΝ ΟΜΦΑΛΟΣΚΟΠΙΑΝ

«Τα εμπόδια τα οποία συνήντησεν η εθνική υπόθεσις είνε η ενδημούσα εις την Γαλλίαν Αγγλοφοβία και ο Μουσουλμανικός αναβρασμός των Ινδιών. Και η επιβράδυνσις της συνομολογήσεως του δανείου, δεν είνε άσχετος προς την Μουσουλμανικήν κίνησιν των Ινδιών. Ας παύση λοιπόν η ομφαλοσκοπία. Ας παύσουν αι δημαγωγικαί διακηρύξεις ότι ο κ. Γούναρης είνε ο αίτιος των παρελκύσεων της εθνικής υποθέσεως. Ο κ. Γούναρης έπραξε παν το κατά δύναμιν. Έπραξε και το υπέρ δύναμιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΩΝ ΙΝΔΙΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΒΙΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΑΝ ΑΥΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ

«Όποιος ακόμη αμφιβάλλει, ότι το αίμα που χύνει άφθονον επί δέκα κατά συνέχειαν χρόνια ο Ελληνικός λαός εις τα διάφορα πολεμικά μέτωπα χύνεται διά την ελευθερίαν και την αυτοτέλειάν του, δεν έχει παρά να καμαρώση το τελευταίον επεισόδιον της συλλήψεως του Γαλλικού πλοίου και θα πεισθή. […] Ο Ελληνικός λαός δεν επολέμησε διά την ελευθερίαν του. Επολέμησε διά την υποδούλωσίν του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΙΝΔΙΑΣ ΔΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ

ΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΩΝ

Πώς ηχμαλωτίσθη ο ιατρός Δούβρης εις το Αβγίν. Διά το δακτυλίδι του. Χωρίς υποδήματα και χωρίς φορέματα. Θάνατος στον ‘’γκαι ούρ’’. Η αγριότης των Τούρκων ιατρών. Προς το Εσκή Σεχήρ και την Άγκυραν

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

«Εξ ίσου όμως και ο κ. Γούναρης από του βήματος της Εθνοσυνελεύσεως θα έπρεπε να τονίση προς όλον τον λαόν την σταθεράν απόφασίν του προς επιδίωξιν της συμφιλιώσεως αυτής του λαού και της αδελφώσεως, ούτως ώστε ν’ απέμενεν ακεραία πλέον η ευθύνη εις εκείνους, οι οποίοι τυφλοί εκ του κομματικού πάθους, δεν αντιλαμβάνονται πόσου κακού γίνονται πρόξενοι εις τα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα, διαρκώς υποδαυλίζοντες την εσωτερικήν διχόνοιαν και σπείροντες ζιζάνια εις τας Κυβερνητικάς ενεργείας»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος