Οικονομικοί δείκτες και οικονομική αισιοδοξία: Βίοι παράλληλοι

Κάποιοι βασίζονται στα απλά και συχνά σκληρά μαθηματικά. Άλλοι προτιμούν να αξιολογούν το οικονομικό «κλίμα», και την αισιοδοξία ή απαισιοδοξία επιχειρηματιών και καταναλωτών.

Στην Αμερική, όμως, το χάσμα ανάμεσα στην αισιοδοξία και την πραγματικότητα είναι τόσο μεγάλο που οι ειδικοί της Morgan Stanley εκτιμούν πως έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, χωρίς να δικαιολογείται. «Η απόκλιση είναι εντυπωσιακή», σχολίαζε υπόμνημα της εταιρείας προς τους πελάτες της, τονίζοντας τις διαφορές ανάμεσα σε αυτά που αποκαλεί «σκληρά» και «μαλακά» οικονομικά δεδομένα.

Οι έρευνες δείχνουν πως η οικονομία ανθίζει, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να καταγράφει υψηλά 16ετίας, και την αισιοδοξία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών να βελτιώνεται μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, έρευνα του Business Roundtable survey παρατηρεί ότι οι επικεφαλείς των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων είναι πιο αισιόδοξοι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα προηγούμενα 7 χρόνια.

Η πραγματικότητα των οικονομικών δεικτών είναι μάλλον διαφορετική, με την ανάπτυξη για το 2016 να φτάνει το 2,1%, καθιστώντας την απόδοση της οικονομίας την ασθενέστερη ετήσια μεταπολεμική ανάπτυξη.

Τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις της λιανικής σημείωσαν πτώση, και το ίδιο συνέβη και με τις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι οποίες για το 2016 ήταν εξαιρετικές.

Η Wall Street Journal ερεύνησε τις απόψεις οικονομολόγων, οι οποίοι εκτίμησαν μηνιαία άνοδο 0,4% στο προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών για τον Φεβρουάριο, ίση με την αύξηση στην απόδοση του Ιανουαρίου. Στο μισό αυτού του ποσοστού εκτιμάται η αύξηση της κατανάλωσης, και πάλι σε ίδια επίπεδα με εκείνα του Ιανουαρίου.

Παρά το ότι μια αύξηση είναι πάντα μια αύξηση, ειδικά στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, οι οικονομολόγοι σχολιάζουν πως δεν πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό, το οποίο να δικαιολογεί την αντίληψη των ιδιωτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Πηγή: Wall Street Journal

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος