NASA: Η Ανατολική Μεσόγειος υποφέρει από την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 χρόνων

Η ξηρασία που άρχισε το 1998 στη περιοχή του Λεβάντε στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πιθανόν η χειρότερη των τελευταίων 900 ετών σύμφωνα με νέα μελέτη της NASA.

Επιστήμονες μελέτησαν τους δακτυλίους στα δένδρα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου σε μια προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας των περιόδων ξηρασίας στη Μεσόγειο και κατανόησης του κλίματος της ευρύτερης περιοχής. Οι λεπτοί δακτύλιοι δείχνουν χρόνια ξηρασίας και οι πιο χονδροί δακτύλιοι παραπέμπουν σε χρόνια με αρκετή βροχόπτωση.

Σύμφωνα με τον Μπεν Κούκ, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και ειδικό για το κλίμα, χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από δένδρα για να κατανοήσουν καλύτερα τις περιόδους ξηρασίας στη Μεσόγειο τα τελευταία χίλια χρόνια.

Τα δείγματα προέρχονταν από την Βόρειο Αφρική, την Ελλάδα, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Συρία και την Τουρκία. Μαζί με τα υφιστάμενα ντοκουμέντα από τα δείγματα δένδρων στην Ισπανία, την Νότιο Γαλλία και την Ιταλία, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εκτιμήσουν τις περιόδους ξηρασίας ανα γεωγραφική περιοχή και διαχρονικά.

Από την μελέτη των δεδομένων προέκυψε ότι η περίοδος από το 1998 έως το 2012 είναι κατά 50% περίπου πιο ξηρή σε σύγκριση με την χειρότερη περίοδο ξηρασίας των τελευταίων 500 χρόνων και 10% με 20% πιο ξηρή σε σχέση με εκείνη των τελευταίων 900 χρόνων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος