Ο “προσηλυτισμός” της Tay επιβεβαιώνει τα αίτια του φανατισμού

Του Πέτρου Δίπλα

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που η Microsoft  έβγαλε στο Twitter την πρώτη ηλεκτρονική περσόνα-πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το ηλεκτρονικό κορίτσι “Tay”, και την απέσυρε πάραυτα επειδή διαμόρφωσε έντονα ρατσιστικό χαρακτήρα, με ολοκληρωτικές και ναζιστικές απόψεις.

Το πείραμα Tay αποδεικνύει πόσο εύκολα η νεολαία μπορεί να φανατιστεί και να γίνει έρμαιο προπαγανδιστών.

Σύμφωνα με τη Microsoft το ρομπότ Tay σχεδιάστηκε να μαθαίνει όπως ακριβώς ένα παιδί, απο την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους γύρω του. Να μαθαίνει από τις θέσεις και απόψεις  που αναπτύσουν οι άλλοι με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Οι εμπειρίες να συμβάλλουν στην εξέλιξή της.

Όπως είπε η επιστημονική ομάδα εξέλιξης “Η Tay σχεδιάστηκε να αλληλεπιδρά με τον κόσμο συνδεόμενη μαζί τους μέσω καθημερινής συζήτησης. Όσο περισσότερο μιλάς μαζί της τόσο εξυπνότερη γίνεται”.

Και  να τι έγινε:

Μια ομάδα χρηστών άρχισε να επικοινωνεί μαζί της αναπτύσοντας έννοιες ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου με σκοπό να την διδάξουν και να την “προσηλυτίσουν” πράγμα που κατάφεραν.

Έτσι μέσα σε λίγες ώρες το μέχρι τότε “παρθένο μυαλό” της άρχισε να εκφράζει θέσεις όπως “Ο Χίτλερ είχε δίκιο”, “Το Ολοκαύτωμα ήταν μια επινόηση”, “Ο Ντόναλντ Τράμπ είναι η μόνη μας ελπίδα” και πολλά άλλα.

Αμέσως η Microsoft “απέσυρε” την Tay  ζητώντας “συγγνώμη για τα όσα προσβλητικά είπε” προσθέτοντας ότι “αν και είχαμε προετοιμαστεί για πολλά είδη υπονόμευσης του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, παραβλέψαμε αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση”.

Το σημαντικότερο όμως το είπε η επιστημονική ομάδα, απαντώντας στις επικρίσεις και υπερασπιζόμενη την επιλογή της να εκθέσει την Tay στους χρήστες. “Είναι ο μοναδικός τρόπος να εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη, μαθαίνοντας από τα λάθη”.

Άρα και στην τεχνητή νοημοσύνη ισχύει ότι ακριβώς και στην ανθρώπινη. Θα μάθεις να σκέπτεσαι σύμφωνα με το περιβάλλον που ζεις. Το σωστό και το λάθος θα στο διδάξουν αυτοί που έρχεσαι σε επαφή και επικοινωνία.

Και όσο πιο νεανικό το μυαλό τόσο πιο εύκολος ο προσηλυτισμός. Τα έξυπνα ρομπότ το αποδεικνύουν. Αρκεί βεβαια να μήν τους μάθουμε να ζώνονται εκρηκτικά.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος