Oι εξελίξεις στη Συρία απασχόλησαν Σ. Λαβρόφ και Τ. Κέρι στη Γενεύη (video)

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες της Ρωσίας για την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία. Στον αντίποδα η Ρωσία αναφέρει ότι μόνο οι δικές της δυνάμεις μαζί με αυτές του Ιράν επιχειρούν στο έδαφος της Συρίας με τη συναίνεση των αρχών της χώρας.

Αυτό τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες του με τον Aμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Επί του πεδίου στη Συρία πολλές χώρες είναι παρούσες στρατιωτικά με δυνάμεις που αναπτύχθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της συριακής ηγεσίας. Μόνο οι ρωσικές και οι ιρανικές δυνάμεις είναι παρούσες εκεί με τη συναίνεση της συριακής ηγεσίας».

Yπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη στρατεύματα της Τουρκίας, με αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, άρχισαν μια επιχείρηση που ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι έχει στόχο την εξουδετέρωση της απειλής τόσο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), όσο και των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Παράλληλα ο κ. Λαβρόφ δήλωσε: «Συζητήσαμε για τα πράγματα που θα βοηθήσουν να βρεθούν τεχνικές λύσεις στις συμφωνίες που συνήψαμε στη Μόσχα – την ανάγκη να υπάρξει μια διαρκής κατάπαυση του πυρός, αφού οι παραβιάσεις συνεχίζονται από όλες τις πλευρές, την ανάγκη να κάνουμε επιτέλους μια διάκριση ανάμεσα στην αντιπολίτευση, η οποία τηρεί την κατάπαυση του πυρός, και το Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας , το Ισλαμικό Κράτος και τους άλλους τρομοκράτες. Η διάκριση είναι δύσκολο να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι δύσκολο διότι το Μέτωπο προσαρμόζεται, αλλάζει ονόματα, εφευρίσκει νέα οργανωτικά σχήματα, στα οποία συνεργάζεται με διάφορες οργανώσει. Αυτό απαιτεί προσοχή, απαιτεί βαθιά ανάλυση, που όμως πρέπει να γίνει γρήγορα. Προσπαθούμε με τους αμερικανούς εταίρους μας να επιλύσουμε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι Κούρδοι πρέπει να παραμείνουν μέρος της Συρίας, μέρος της διαδικασίας διευθέτησης του προβλήματος, όχι ένας παράγοντας που θα χρησιμοποιηθεί για να κατατμηθεί η Συρία, διότι αυτό θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση σε ολόκληρη την περιοχή και κανείς δεν έχει συμφέρον να συμβεί αυτό», είπε ο κ. Λαβρόφ.
Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υποστήριζε την ανεξαρτησία των Κούρδων της Συρίας, ωστόσο σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί τους.

«Υπήρξε μια περιορισμένη συνεργασία με μια συνιστώσα των κούρδων μαχητών . Αντιλαμβανόμαστε τις ευαισθησίες των φίλων μας στην Τουρκία για αυτό το ζήτημα», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μόλις επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε εκτεταμένες συνομιλίες για αυτό, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί στη Συρία καθώς επιδιώκουμε μια πολιτική λύση».

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Sputnik

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος