Αναταραχές και κοινωνικό αναβρασμό πυροδοτεί ο πληθωρισμός στην Ευρώπη

Array

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν προκαλέσει μεγάλο κοινωνικό αναβρασμό στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Κάτοικοι στη Σικελία έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να απειλείται. Οι λογαριασμοί, από την άλλη πλευρά, έχουν φτάσει στα ύψη, την ίδια στιγμή που οι συντάξεις και οι μισθοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Στη Γερμανία, η ακρίβεια επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών. Στα σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, καθώς οι ιδιοκτήτες αρνούνται να τα προμηθευτούν εξαιτίας της αύξησης των τιμών τους. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, επηρεάζοντας σημαντικά το κόστος διαβίωσης. Παράλληλα, μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων να κλείνει νωρίτερα με σκοπό την εξοικονόμηση εξόδων.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προειδοποιεί για πολιτικό και κοινωνικό αναβρασμό που οφείλεται στο μέγεθος της ακρίβειας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Οικογένειες και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, υπάρχουν λοιπόν και οικονομικές συνέπειες. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα επηρεάζονται περισσότερο», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι το κύριο ζήτημα στην καθιερωμένη κοινωνική διάσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών της ΕΕ με συνδικάτα και εργοδότες. Και στη Βρετανία, ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο εκτοξεύτηκε στο 10,1% στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και 40 χρόνια.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος