Να συζητήσουμε με τους Έλληνες πώς θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι, λέει ο Σόιμπλε

Για όλα μίλησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη Handeslblatt.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη θέση της Λαγκάρντ που ζητά κούρεμα του χρέους ο κ. Σοιμπλε είπε ότι η διαπραγμάτευση για τα προβλήματα της Ελλάδας συνεχίζεται. Ο καθένας αναπτύσσει τα επιχειρήματά του. Αλλά ελπίζω βάσιμα ότι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών σε δύο εβδομάδες θα βρούμε μία συμφωνία. Εάν η αξιολόγηση του προγράμματος κλείσει θετικά, δεν θα υπάρξει κανένα κούρεμα χρέους.

Και αναρωτιέται στη συνέχεια: Για ποιό πράγμα συζητάμε; Τα ευρωπαϊκά δάνεια έχουν ένα μέσο όρο αποπληρωμής 31 χρόνια και περίοδο χάρητος δέκα χρόνια. Τόκοι δεν επιστρέφονται. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν επιβαρύνεται ούτε με ένα ευρώ για δάνεια και τόκους.

Στην επισήμανση ότι παρόλα αυτά η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του χρέους, ο Σόιμπλε παραπέμπει στον Βαρουφάκη. Ο πρώην ομόλογός μου Βαρουφάκης – ένας πολύ ευφυής οικονομολόγος – είπε κάποια στιγμή. Εάν μας χαρίσετε όλα τα χρέη, θα βρεθούμε μετά από τρία χρόνια ακριβώς εδώ που είμαστε σήμερα. Τσιτάρω μόνο το Βαρουφάκη. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν παράγει όσα χρειάζεται για τις δαπάνες της. Για αυτό και πρέπει να συζητήσουμε με τους Έλληνες πώς θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Ό,τι και να βάζετε μέσα δεν μένει τίποτα.

Στην ερώτηση αν θα ήταν προτιμότερη η επιλογή εξόδου από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματος απαντά:
Επ΄αυτού συζητήσαμε ήδη το 2011 με τον τότε υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. Του είπα: η προσαρμογή που πρέπει να κάνετε είναι φοβερή εάν δεν έχετε το εργαλείο της υποτίμησης. Το Grexit θα ήταν βέβαια ένα τρομακτικό βήμα, οι πολίτες θα υπέφεραν. Αλλά από την επόμενη ημέρα θα ξεκινούσε η ανάκαμψη. Το βίωσα προσωπικά. Σε πυροβολεί κάποιος και πέφτεις κάτω. Την επόμενη ημέρα είσαι καλύτερα. Στη διαδικασία που ακολουθείται τώρα το ερώτημα που τίθεται είναι: μπορεί να περάσει πολιτικά για πολλά χρόνια;

Τώρα αποφασίσαμε να δώσουμε στην Ελλάδα μία ευκαιρία. Έχουν κάνει μία σειρά από βήματα προόδου. Συνεχίζουμε να τους βοηθάμε. Εάν προχωρήσουν όπως συμφωνήσαμε θα επιτύχουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Έτσι θα μειώσουν το χρέος βήμα προς βήμα. Εάν πάει χειρότερα, θα πρέπει να πάρουν πρόσθετα μέτρα.

Ο Σόιμπλε αντικρούει ότι πρόκειται για ωραιοποίηση της κατάστασης. Είπε συγκεκριμένα: Υπάρχουν οι καλές ειδήσεις από την Ελλάδα. Ο αριθμός των ανέργων υποχωρεί, το έλειμμα ήταν μικρότερο από ότι όλες τις προβλέψεις. Η Ελλάδα πρέπει να επανακτήσει εμπιστοσύνη. Για αυτό και ένα κούρεμα του χρέους θα ήταν λάθος. Θα τρόμαζε μόνον τους επενδυτές.
Εάν η Γερμανία αποφάσιζε τέτοιες περικοπές συντάξεων, θα έβγαινε επίσης ο κόσμος στους δρόμους. Παρακαλώ να αφήσουμε τη δημοκρατία να λειτουργήσει στην Ελλάδα.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Νίκος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος