Bloomberg: Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να κάνει το σωστό για το χρέος της Ελλάδας

Μετά από επανειλημμένες κακοτεχνίες, η Ευρώπη έχει ξαφνικά την ευκαιρία να κάνει το σωστό για το μη βιώσιμο χρέος της Ελλάδας. Θα ήταν τραγωδία – τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη – εάν χανόταν αυτή η ευκαιρία, αναφέρει ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg.

Δύο πρόσφατες εξελίξεις συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτή τη συγκυρία: η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η τεράστια εισροή προσφύγων στην Ελλάδα, εξηγεί ο Ελ Εριάν, που είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

Η Ευρώπη μπορεί να δώσει περισσότερη δύναμη στον Τσίπρα παρέχοντας περαιτέρω και παρεπόμενη ελάφρυνση χρέους, η οποία έχει κατ’ επανάληψη καθυστερήσει και την οποία οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θεωρούν απαραίτητη για μια βιώσιμη ελληνική ανάκαμψη, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Καθώς οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή εισρέουν στην Ελλάδα, οι απρόθυμοι πιστωτές, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, έχουν πλέον μια δικαιολογία για να προχωρήσουν στην παραγραφή των προηγούμενων δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα, επισημαίνει ο οικονομολόγος.

Η αποφασιστική έγκαιρη δράση από την Ευρώπη να ελαφρύνει το υπερβολικό βάρος χρέους της Ελλάδας θα έδινε μια ώθηση στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά δύσκολων οικονομικών και χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων. Θα άνοιγε, επίσης, την πόρτα στο ΔΝΤ να εμπλακεί εκ νέου στην Ελλάδα και θα εξασφάλιζε μια καλύτερη βάση για τη συνέχιση της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Το σημαντικότερο είναι ότι θα διέλυε τη σκιά χρέους η οποία αποθαρρύνει την εισροή νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα και υπονομεύει την ανάπτυξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος