Δέσμευση Λαγκάρντ για συμμετοχή στις συζητήσεις για την Ελλάδα – Η ελληνική πρόταση (video)

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα με σκοπό την εξεύρεση μιας γρήγορης συμφωνίας δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σύμφωνα με το Reuters. Προς οριστικοποίηση η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές για ξεκλείδωμα της αξιολόγησης.

Η κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε πάλι τον υπουργό Οικονομικών ότι το ΔΝΤ συμμετέχει εποικοδομητικά στις συνεχιζόμενες συνομιλίες και θα συνεχίζει να εργάζεται για μια γρήγορη συμφωνία για πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης, περιλαμβανομένων χρημάτων από το ΔΝΤ,” τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.

H κ. Λαγκάρντ συνομίλησε με τον κ. Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα στη συνάντηση που είχαν κατά την διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και του είπε ότι το ΔΝΤ σκοπεύει να συνεχίσει τη συμμετοχή του σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα ήταν εικασία να πούμε τι θα έκανε η Γερμανία αν το ΔΝΤ αποχωρούσε από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο Σόιμπλε σκέφτεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να αντικαταστήσει το ΔΝΤ αν το τελευταίο αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ομως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, παραθέτοντας τις τελευταίες δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ περί δέσμευσης του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχαν συναντηθεί στο Νταβός και συζήτησαν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο κ. Σόιμπλε καλωσόρισε τις «διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως ενεργό» στις συζητήσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, «με στόχο την επίτευξη μιας γρήγορης συμφωνίας για ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να στηριχθεί με τη χρηματοδότηση του Ταμείου».

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στη δική του πρόταση προς τους δανειστές που έχει στόχο την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση.

Η πρόταση που θα παρουσιαστεί στους δανειστές πριν από το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης θα βασίζεται στο μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, όπως αποκαλείται, ενσωματώνοντας μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Τα μέτρα εικάζεται ότι θα περιλαμβάνουν την μείωση του αφορολόγητου και πιθανόν άλλα.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να δώσει το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου το πράσινο φως για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα με σκοπό την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement). Ομως, περιμένει ότι η γερμανική πλευρά θα τηρήσει σκληρή στάση στο Eurogroup μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Σόιμπλε.

Σχετικές ειδήσεις: Συζήτηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ στο Νταβός, και για την Ελλάδα -«Θα μείνει ενεργό το ΔΝΤ»

Η Αθήνα οριστικοποιεί τις προτάσεις της για επανεκκίνηση της αξιολόγησης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος