Δυο σενάρια για το σημερινό EuroWorkingGroup

Την Δευτέρα το μεσημέρι συνέρχεται το EuroWorkingGroup (EWG) μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποτιμήσει την πορεία της 1ης αξιολόγησης με δεδομένη την ψήφιση των τροπολογιών από την Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

Δυο είναι τα σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο, καλό σενάριο, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EWG) θα συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και θα εγκρίνουν την έκθεση συμμόρφωσης και τα κείμενα του μνημονίου.

Αν αυτό συμβεί, το επόμενο βήμα θα είναι η επικύρωσή τους από πέντε εθνικά κοινοβούλια και κατόπιν η έγκριση από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να προχωρήσει η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, το EWG δεν θα δώσει σήμερα το πράσινο φως.

Αυτό θα συμβεί αν κρίνει πως κάποιες εκκρεμότητες, όπως το ακαταδίωκτο για τα μέλη του νέου υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχουν διευθετηθεί.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί ξανά την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, όταν το EWG συνέλθει επισήμως δια ζώσης για να προετοιμάσει την Σύνοδο του Eurogroup της 16ης Μαίου.
Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ είναι στις 22 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι έθεσε ως προϋπόθεση την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς ώστε να γίνουν κατ’ εξαίρεση αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος