Επιφυλακτικοί οι θεσμοί απέναντι στο πάγωμα των οφειλών προς τα ταμεία (video)

Οι επικεφαλής των δανειστών ζήτησαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία από την ελληνική πλευρά πριν τοποθετηθούν οριστικά επί του παγώματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την συνάντηση που είχε μαζί τους.

Η ελληνική πλευρά θα αποστείλει τα νούμερα τις επόμενες μέρες και οι θεσμοί θα τοποθετηθούν, πρόσθεσε.

Την επόμενη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη θα αποφασιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στους οφειλέτες εισφορών προς τα ταμεία, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Βασική προϋπόθεση είναι η συνέχιση αποπληρωμής των οφειλών όσων έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις και όσων ήταν ταμειακώς εντάξει μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

Επίσης, θα εφαρμοστούν τα αντισταθμιστικά οφέλη για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, ενώ οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλλυμάτων σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων θα ασφαλίζονται στον Οργανισμό Ελευθέρων Επαγγελματιών.

//

Οι επικεφαλής των θεσμών προέβαλαν ενστάσεις στο πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς το συνδέουν με την δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού και την αναδιάρθρωση των χρεών των επιχειρήσεων, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι 200.000 και άνω υπερχρεωμένοι επαγγελματίες θα ανακουφισθούν αν προχωρήσει η εξαγγελία για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία για όσους καταβάλλουν αδιαλείπτως τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Επιπλέον, το μέτρο θα ενισχύσει τα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Οι πιστωτές εμφανίσθηκαν επίσης επιφυλακτικοί στο αίτημα για μετατροπή των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών σύμφωνα με τον υπουργό.

Το αγγελιόσημο

O υπουργός δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση στη κατάργηση του αγγελιόσημου που είναι ο κύριος πόρος του ταμείου των δημοσιογράφων και που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Αύριο Παρασκευή θα γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους και τους εργοδότες για να βρεθεί η λύση που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αγγελιόσημο με τη μορφή εργοδοτικής εισφοράς.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη

Νωρίτερα, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκε η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι θεσμοί επισήμαναν στην ελληνική πλευρά την βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα σε σχέση με τις προβλέψεις και στην εκτίμηση για βελτίωση και το 2017.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως οι θεσμοί έδωσαν βαρύτητα στο σταθερό «βηματισμό» και στη προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η αναμενόμενη βελτίωση που προβλέπεται το 2017 στα κρατικά έσοδα είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων, πρόσθεσαν.

Σχετική είδηση: Σε εξέλιξη οι επαφές με τους θεσμούς- «Πρώτο πιάτο» τα δημοσιονομικά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος