Επιστροφή των θεσμών απο Δευτέρα για νέες διαπραγματεύσεις

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκινήσουν επαφές από εβδομάδα με τους επικεφαλής των δανειστών να ακολουθούν για να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τα εκκρεμή θέματα της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Στα ανοικτά θέματα περιλαμβάνονται τα εργασιακά, η αγορά ενέργειας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το δημοσιονομικό κενό για τον προϋπολογισμό του 2017 και του 2018.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, η διαφορά που υπάρχει με τους θεσμούς στο θέμα των μέτρων που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 είναι πολύ μικρή.

Ομως, το δημοσιονομικό κενό για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά επιπλέον μέτρα που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 700 εκ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ απαιτεί πολύ περισσότερα που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για την διανομή μέρους από την εκτιμώμενη υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016. Αναλυτές περίμεναν να δουν αν θα υπάρξουν τυχόν επιπτώσεις.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μπράιντχαρντ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε ενημερώσει λεπτομερώς για τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που δήλωσε πως δεν είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος