Επιτάχυνση των διαδικασιών για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

Οι ταμειακές υποχρεώσεις του Δημοσίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους υπαγορεύουν την επίσπευση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και την δεύτερη αξιολόγηση.

Μπορεί το νέο «κύμα» των κατασχέσεων από την Εφορία και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, να ενίσχυσαν σε ένα βαθμό τα έσοδα του προϋπολογισμού, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να επανέλθει η ρευστότητα του Δημοσίου στα αναγκαία και επιθυμητά επίπεδα, χωρίς δανεικά από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ανέρχονται στα 6,9 δισ. ευρώ, και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό στην κυβέρνηση, η οποία για να αντεπεξέλθει σε αυτές τις πληρωμές θα πρέπει να λάβει εγκαίρως την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση των χρημάτων υπολογίζεται για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο για να γίνει αυτό ομαλά, η Αθήνα καλείται να υλοποιήσει τουλάχιστον 15 προαπαιτούμενα.

Κάποιες από τις προθεσμίες όμως έχουν παρέλθει άπρακτες, όπως π.χ. η κατάθεση και η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020, οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια, η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών, το ακαταδίωκτο των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ κ.ά.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος