Ερχονται αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών

H παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα από την προεδρία της Τράπεζας Πειραιώς σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την απαρχή μιας νέας που θα συνοδευθεί από εκτεταμένες αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και κορυφαίες διευθυντικές θέσεις με το αποτύπωμα του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) σύμφωνα με αναλυτές και τραπεζίτες.

Την παραίτηση του κ.Σάλλα που είχε τα ηνία της Τράπεζας Πειραιώς επί δεκαετίες αναμένεται να ακολουθήσει η αποχώρηση της Λούκας Κατσέλη από την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας μετά την άρνηση του SSM να αλλάξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για πρόσωπα που έχουν διατελέσει υπουργοί κ.τ.λ. τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε αναζήτηση διευθύνοντα συμβούλου από τον Ιανουάριο όταν παραιτήθηκε ο Ανθιμος Θωμόπουλος. Πριν λίγο καιρό, ο SSM μπλόκαρε την τελευταία στιγμή την επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered, για την θέση του διευθύνοντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο SSM έχει αναλάβει την εποπτεία των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών από τον Νοέμβριο του 2014.

Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν θα υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου στην Alpha Bank και στη Eurobank. Οι δύο τελευταίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν στα τέλη του 2015 χωρίς την συνδρομή του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Το ΤΧΣ καλείται να εγκρίνει τις αλλαγές και τις τοποθετήσεις νέων μελών στο ΔΣ των συστημικών τραπεζών. Ομως, βρίσκεται πλέον χωρίς εκτελεστική επιτροπή και διευθύνοντα σύμβουλο μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης να εισηγηθεί την αντικατάσταση των μελών της.

Το Ταμείο αναζητά νέο διευθύνοντα σύμβουλο και μέλη για να στελεχώσουν την εκτελεστική επιτροπή μέσω εξειδικευμένης διεθνούς εταιρείας.

Επίσης, το ΤΧΣ βρίσκεται σε αναζήτηση στελεχών με εμπειρία που θα είναι οι εκπρόσωποί του στα ΔΣ των συστημικών τραπεζών.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το ΤΧΣ, την Πέμπτη τον ορισμό του κ. Παναγιώτη Λευθέρη ως νέου προσωρινού εκπροσώπου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Δ.Σ. της Τράπεζας στη θέση του κ. Χαράλαμπου Μάκκα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος