Κοντά σε ιστορικό χαμηλό ξανά τα ομόλογα – Πού αποδίδει ο Ε. Τσακαλώτος το υπερπλεόνασμα (video)

Νέο επεισόδιο στην πολιτική κόντρα για το υπερπλεόνασμα με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δίνει διευκρινίσεις στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Όπως είπε, αυτό προέκυψε από τα αυξημένα έσοδα στην μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα δηκτικός για την στάση που κρατά η ΝΔ χρησιμοποιώντας μάλιστα παρομοίωση με μια πολύπαθη σαρανταποδαρούσα. Ενώ την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πλησίαζαν και πάλι το ιστορικό χαμηλό του 2009, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να βρίσκεται στο 4,21%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επιστρέφουν στα επίπεδα του 2009, προσεγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 8 ετών που καταγράφηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2009 όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,4%. Λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 5,06%, στα επίπεδα δηλαδή που διαπραγματεύονταν το συγκεκριμένο ομόλογο το Δεκέμβριο του 2009. Υπενθυμίζεται ότι τις αποδόσεις του 2009 είχε προσεγγίσει το 10ετές ομόλογο και στις 26 Ιουνίου όταν η απόδοση του είχε υποχωρήσει στο 5,42%. Σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (0,38%) διαμορφώνεται στο 4,68%.

Η βελτίωση που εμφανίζει η δευτερογενής αγορά ομολόγων διευκολύνει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών το οποίο όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπτληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης επιθυμεί να δημιουργήσει ένα “κεφαλαιακό απόθεμμα” από 12 εως 15 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του Μνημονίου τον Αυγουστο του 2018. Για το σχηματισμό του αποθεμματικού ποσού το τρέχον πρόγραμμα έχει προβλέψει την καταβολή ενός ποσού 9 δισ. ευρώ, συνεπώς τα υπόλοιπα το Δημόσιο θα πρέπει να τα δανειστεί από τις αγορές. Ηδη με την έξοδο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου το Δημόσιο έχει συγκεντρώσει 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που άντλησε (τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ είχαν καλυφθεί με την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος