Λαγκάρντ: Πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια δεν είναι εφικτά (video)

Με ορίζοντα την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινά την Παρασκευή το Ταμείο προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ελληνική οικονομία. Παραδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% για το 2016, ενώ όλες οι εκτιμήσεις του έως το 2019 είναι βελτιωμένες, τονίζοντας ταυτόχρονα πως πρόκειται για προσωρινές εκτιμήσεις. Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε πως «τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα».

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» είπε.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Επίσης ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ ξεκαθάρισε πως η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση. «Δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016», ανέφερε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη για το 2017 προβλέπει πλεόνασμα 1,8%, ενώ για το 2018 η εκτίμηση είναι στο 2%, δηλαδή κάτω από τον στόχο του 3,5% με βάση τη συμφωνία.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι προκαταρκτικά και αναμένεται να αναθεωρηθούν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat στις 21 Απριλίου. Επίσης και οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του Ταμείου δεν λαμβάνουν υπόψη τα όσα συμφωνήθηκαν πρόσφατα στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό, παρά μόνο τη νομοθετημένη πολιτική. Το Ταμείο ωστόσο παρά το ό,τι δέχεται τα στοιχεία της Αθήνας, εντούτοις επιμένει ότι η υπεραπόδοση του 2016 οφείλεται σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

Κυβερνητικές πηγές, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους και ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ζήτημα πρόσθετων μέτρων. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν εφικτό το στόχο του πλεονάσματος στο 3,5% για το 2018.

Κληθείς ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, με την κ. Μπακογιάννη να υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου προς τα κάτω για την ανάπτυξη έχει αιτία τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ότι ξανά στο παρελθόν «το ΔΝΤ έχει προβλέψει αποτελέσματα που παταγωδώς απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί, με πρόφαση διαφωνίες μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και ΔΝΤ, να σπαταληθεί επιπλέον χρόνος… σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα…. Έχει γίνει αλλαγή “πίστας” στη διαπραγμάτευση… σενάριο της ακραίας λιτότητας που έθετε το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει αποκλειστεί» σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν.Παππάς.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της μετάβασης της ελληνικής αποστολής στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινά την Παρασκευή.

«Αυτή η ανεπαρκής, ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση είναι η χειρότερη που γνώρισε η χώρα, από τη Μεταπολίτευση και έπειτα. Γι’ αυτό η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή», ανέφερε η ΝΔ.

«Τα κυβερνητικά σχόλια είναι προκλητικά γιατί αποσιωπούν όσα δεν τη συμφέρουν. Με non paper φλυαρούν επί όλων των δημοσιονομικών μεγεθών και αποσιωπούν την πρόβλεψη του ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2018 που σημαίνει μέτρα μέτρα μέτρα”» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Kενό 2.7 δις βλέπει το ΔNT το ’18, ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας «Κάποιος να σκουντήσει την κυβέρνηση να αλλάξει πλευρό».

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος