Σε εξέλιξη οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες – Δέσμη μέτρων για το χρέος ετοιμάζει ο ESM (video)

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το Πιερ Μοσκοβισί. Στο τραπέζι τα 15 προαπαιτούμενα για να ξεκλειδώσει η δόση των 2,8 δις ευρώ, τα σημαντικά ζητήματα για την ελληνική πλευρά είναι να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, καθώς και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εργάζεται εδώ και καιρό για την διαμόρφωση μιας δέσμης βραχυπρόθεσμων μέτρων προς την κατεύθυνση της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους στα πλαίσια της απόφασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου αλλά δεν είναι σαφές αν θα την παρουσιάσει στο σημερινό EuroWorkingGroup (EWG).

Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι ο ESM θα παρουσιάσει την δέσμη μέτρων στη σημερινή συνεδρίαση του EWG που συνέρχεται για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Ομως, στέλεχος του ESM δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει στο ert.gr χωρίς όμως να το αποκλείει.

Εκτός του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη που συμμετέχει στο EWG, στις Βρυξέλλες βρίσκονται επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ανάπτυξης Γώργος Σταθάκης για συναντήσεις με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν στις 13:30 ώρα Ελλάδος.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων των υπουργών θα βρεθούν τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον ESM. Ενα άλλο θέμα που ίσως θιγεί είναι το θέμα των “κόκκινων δανείων” και των αλλαγών στα ΔΣ των ελληνικών τραπεζών και πιθανόν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019-2020 στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Ακόμη, αναμένεται να συζητηθούν τα ενεργειακά, τα εργασιακά και η στελέχωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Είναι επίσης πολύ πιθανό η Κομισιόν να θίξει το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου που έχει ψηλά την ατζέντα σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους.

Aαναφορικά με την δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων, στελέχη του ESM εργάζονταν εντατικά το προηγούμενο δίμηνο για να καταλήξουν στα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με δυο άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Ο ένας εκ των δύο ανέφερε στο ert.gr ότι είχαν καταλήξει στα μέτρα αλλά το άλλο αναφέρθηκε σε τεχνικά προβλήματα που δυσκόλευαν το έργο των ειδικών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει δανεισθεί σωρρευτικά πάνω από 140 δισ. ευρώ από τον ESFF και τον ESM και επιπλέον 52,9 δισ. ευρώ μέσω διακρατικών δανείων από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Το συνολικό χρέος της χώρας ξεπερνούσε τα 320 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου αναφέρετο σχετικά.

…Με γνώμονα αυτές τις αρχές και υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του τεχνικού μέρους της όλης εργασίας από το EWG, το Eurogroup συμφώνησε σήμερα ( 24η Μάΐου 2016)σε ένα πακέτο μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά, ώστε να καλύψουν τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες και θα είναι προκαθορισμένα πλήρως ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα του ESM.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup συμφωνεί σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως και το τέλος του προγράμματος και θα περιλαμβάνουν:

– Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει των τρέχοντων σταθμισμένων ωριμάνσεων

– Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα

– Επιβολή ορίου στην αύξηση επιτοκιακού περιθωρίου που αφορούν την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2017.

Το Eurogroup ζήτησε από τις διοικήσεις ESM και EFSF να θέσουν σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα βάσει των κανονισμών τους, αφού έχει γίνει πρώτα προπαρασκευαστική εργασία από το EWG και όπου κριθεί απαραίτητο, να προετοιμαστεί η λήψη αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα των ESM και EFSF.

Η απόφαση για τη χαλάρωσης του προφίλ πληρωμών των δανείων του EFSF και της μείωσης του κινδύνου των επιτοκίων είναι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν κατά προτεραιότητα…”

Σχετική είδηση: Συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη-Μοσκοβισί – Στην ατζέντα προαπαιτούμενα, χρέος και ΕΛΣΤΑΤ
Στήριξη Κομισιόν στον Π.Μοσκοβισί για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος