Μοσκοβισί: Διαφαίνεται μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία

Ο Πιέρ Μοσκοβισί επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Οικονομικών Υποθέσεων, χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter, την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ESM έχει ήδη λάβει εντολή να συνεδριάσει το ταχύτερο δυνατό με θέμα την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω» είναι το μήνυμα που ανάρτησε ο Π. Μοσκοβισί.

Επαρκείς οι διευκρινίσεις για το κοινωνικό πακέτο

Ο επικεφαλής του Eurogroup είχε ανακοινώσει το περασμένο Σάββατο την επανέναρξη των συνομιλιών έπειτα από την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία επαναβεβαίωνε τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, «χωρίς καμία νέα δέσμευση», όπως διευκρίνισαν αργότερα κυβερνητικές πηγές.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε 1.6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Σχετικά με την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης, επιβεβαιώνεται ότι αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

Επαναλαμβάνεται ακόμη η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5, 1,75 και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Η ελληνική κυβέρνηση στο Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου –το οποίο αναμένεται πριν τη συνεδρίαση του ESM- προσβλέπει σε μια τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, αν και οι διαφορές στα δημοσιονομικά και τα εργασιακά παραμένουν σημαντικές.

Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί κοινός τόπος δεν αποκλείεται εκ νέου μετάβαση των Θεσμών στην Αθήνα και παραπομπή του θέματος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος