Ο Τόμσεν ήταν ενήμερος από το 2010 ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν λάθος (video)

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε προειδοποιήσει σε εμπιστευτική επιστολή τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πολ Τόμσεν ότι οι προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου είναι μη ρεαλιστικές και θα οδηγήσουν σε βαθιά ύφεση.

Η επιστολή είχε σταλεί στις 4 Μαίου 2010, πέντε δηλαδή ημέρες πριν εγκριθεί από το Ταμείο η συμμετοχή του στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα. Στην επιστολή, ο κ. Μπλανσάρ λέει μεταξύ άλλων στον κ. Τόμσεν ότι η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει πως μια αθροιστική δημοσιονομική προσαρμογή του 16% σε μια τόσο μικρή περίοδο και με τόσο εμπροσθοβαρή προσαρμογή δεν έχει ποτέ επιτευχθεί.

Σε άλλο σημείο ο γνωστός οικονομολόγος προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να εκτροχιαστεί άμεσα ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος έχει φύγει εδώ και δύο χρόνια από το Ταμείο, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχολίασε ότι δεν έκανε αυτός τη διαρροή της επιστολής, αλλά όπως είπε, “δεν είναι και τόσο δυσαρεστημένος” που έγινε, καθώς επτά χρόνια μετά δεν υπάρχει ξεκάθαρο και ρεαλιστικό σχέδιο για την Ελλάδα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος