Πράσινο φως για επιστροφή των θεσμών αναμένει από το Eurogroup η κυβέρνηση (video)

Εντατικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η όποια συμφωνία θα είναι κοινωνικά βιώσιμη και χωρίς νέα μέτρα. Η καλύτερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, με βάση και τις εκθέσεις της Κομισιόν, κρίνεται ως ισχυρό επιχείρημα στο Εurogroup, ενώ μέσα στα όσα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο φέρεται να είναι και ένα «πακέτο» αντισταθμιστικών μέτρων. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου, είναι η επιστροφή των θεσμών στη χώρα μας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Είναι ευκταίο οι διαβουλεύσεις αυτές να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε, ότι μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα εγκριθεί σε επόμενο Eurogroup είτε στις 20 Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι είναι εφικτή μια θετική εξέλιξη στο Eurogroup, αρκεί να εγκαταλείψουν τις παράλογες απαιτήσεις το ΔΝΤ και το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Εurogroup χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η Αθήνα προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος συμφωνίας τη Δευτέρα φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕφΣυν να έχει επεξεργαστεί πρόταση σύμφωνα με την οποία ζητά για να προχωρήσει η συμφωνία, αντισταθμιστικά μέτρα με κυριότερο τη μείωση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, στο 12% -κάτι που αν επιτευχθεί θα οδηγήσει για πρώτη φορά σε μειώσεις σε τρόφιμα, λογαριασμούς και διαμονή σε ξενοδοχεία-, μείωση στον ΕΝΦΙΑ και επανεξέταση συντελεστών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά πρόοδο έως το Eurogroup για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα κοστίσει σε όλους και όχι μόνο στην Ελλάδα», διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ενώ χαρακτήρισε πολύ απαισιόδοξες τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, ζήτησε επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση». «Πουθενά η κλίμακα των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη» είπε προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Εν τω μεταξύ, έντονο είναι το πολιτικό παρασκήνιο στο εσωτερικό της Γερμανίας γύρω από την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρος τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε σε εφημερίδα πως «η Ευρώπη μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της». «Τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που το Ταμείο εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει» είπε.

Ωστόσο, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέλρκελ, έσπευσε να τοποθετηθεί στον αντίποδα: «Να μην έχει αυταπάτες η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ΔΝΤ δεν θα δοθεί η επόμενη δόση» δήλωσε.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος