Στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% – ανάπτυξη 2,7% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (video)

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%, πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,8% του ΑΕΠ και κονδύλι περίπου 760 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη συνταγματική προθεσμία.

To πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 εκτιμάται σε 0,6% του ΑΕΠ με την ύφεση να διαμορφώνεται σε 0,3%.

Το προσχέδιο τοποθετεί τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2017 σε έσοδα στα 52,44 δισ. ευρώ τη στιγμή που οι κρατικές δαπάνες μειώνονται στα 55,89 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 57,224 δισ. ευρώ το 2016 με βάση τη μεθοδολογία της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης.

Για πρώτη φορά υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός (385 εκατ. ευρώ) για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία από το 2017 καθίσταται Ανεξάρτητη Αρχή.

Τα πρόσθετα έσοδα του προϋπολογισμού θα προέλθουν κυρίως από τα φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ εξοικονόμηση δαπανών θα προκύψει και από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Οι νέες αυξήσεις φόρων άρχισαν ήδη να επιβάλλονται από την 1η Οκτωβρίου, με την αύξηση του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και έπεται συνέχεια με το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 του μηνός.

Οι λιανικές τιμές του «θέρμανσης» θα επιβαρυνθούν κατά τουλάχιστον έξι λεπτά καθώς ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Από 1η Ιανουαρίου 2017, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη (από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ) ενώ ενεργοποιείται και το ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία.

Σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή και Internet επιβάλλεται ειδικό τέλος, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.

Το επόμενο κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους αναμένεται από την 1η Ιουλίου 2017, οπότε επιβάλλεται ΕΦΚ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος) αλλά και ο φόρος 2-4 ευρώ ανά κιλό κατά την εισαγωγή καφέ.

Εκτιμάται ότι σημαντική ώθηση στα δημοσιονομικά θα δώσει και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Το προσχέδιο θα συνοδέψει στη Βουλή η έκθεση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, ενώ θα ακολουθήσει μία ακόμη έκθεση από το Συμβούλιο, τον Νοέμβριο, μαζί με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, που θα εστιάζει στις δημοσιονομικές προοπτικές και θα δίνει το “στίγμα” για το αν η Αθήνα περνά ή όχι τον “κάβο” του πρωτογενούς πλεονάσματος τη διετία 2107 – 2018.

Σε κάθε περίπτωση στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, θα υπάρξουν αλλαγές, ανάλογα με την έκβαση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση η οποία ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ert.gr
Ρεπορτάζ Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος