Συζητήσεις της αζέρικης SOCAR με την κυβέρνηση για τον ΔΕΣΦΑ

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής της αζέρικης SOCAR, Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, για συνομιλίες με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και πιθανόν τον πρωθυπουργό, για το μέλλον της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία.

Ο κ. Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να ξεκαθαρίσει το θέμα και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα έγινε αποδεκτό.

Οι συναντήσεις, οι οποίες προαναγγέλθηκαν από την αζέρικη πλευρά πριν λίγες μέρες, αναμένεται να λάβουν χώραν λίγες μέρες πριν λήξει η εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει η SOCAR στα πλαίσια του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ το 2013. Σημειωτέον ότι η εγγυητική έχει παραταθεί δυο φορές μέχρι σήμερα.

Η SOCAR είχε προσφέρει 400 εκ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ αλλά η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ζητήσει να μειωθεί το ποσοστό των Αζέρων κάτω από το 50% για αν εγκρίνει την συναλλαγή. Γι’αυτό τον λόγο υπήρχαν επαφές με την ιταλική Snam που θα αποκτούσε το 17% για να υποχωρήσει το ποσοστό της SOCAR στο 49%.

Το θέμα έγινε πιο περίπλοκο μετά την νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Ενέργειας που άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε γιατί ο άλλος τρόπος υπολογισμού οδηγούσε σε υπέρογκες αυξήσεις τελών, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών κ.τ.λ.

Ομως, οι Αζέροι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση μειώνει σημαντικά την αξία του ΔΕΣΦΑ και επομένως το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλλουν. Ομως, η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να μειωθεί το τίμημα.

Πάντως, στο πολυνομοσχέδιο για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα στη Βουλή έχει προστεθεί μια διάταξη τεχνικής φύσεως που δίνει την ευχέρεια στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να κατανείμει τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ για τα επόμενα 40 χρόνια συνδέοντάς τα με τις επενδύσεις που έγιναν το διάστημα 2006-2016.

Ομως, δεν είναι σαφές αν η συγκεκριμένη τροπολογία είναι αρκετή για να άρουν οι Αζέροι τις αντιρρήσεις τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος