Με την σύνταξη Ιουνίου το τελευταίο ΕΚΑΣ – Δεν θα επιστραφεί αναδρομικά (video)

Τη ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα επιστρέψουν οι συνταξιούχοι αναδρομικά το ΕΚΑΣ, έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Αναφερόμενος στα εργασιακά, χαρακτήρισε “κόκκινη γραμμή” για την κυβέρνηση την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Με την σύνταξη Ιουνίου που καταβάλλεται τέλος Μαΐου, θα πάρουν το τελευταίο ΕΚΑΣ χιλιάδες συνταξιούχοι ενώ άλλοι θα το λάβουν μειωμένο βάσει των νέων εισοδηματικών κριτηρίων. Η σταδιακή κατάργηση του επιδόματος φέρνει εξοικονόμηση 900 εκατ ευρώ (έως το 2019) εκ των οποίων τα 168 αφορούν τη φετινή χρονιά. “Δεν αντέχουμε άλλες περικοπές” λένε οι συνταξιούχοι οι οποίοι πάντως για πρώτη φορά φέτος δεν θα επιστρέψουν τα ποσά του ΕΚΑΣ που έλαβαν για το πρώτο εξαμηνο του 2016.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας οι δανειστές μας δεν φαίνεται να εγείρουν αντιρρήσεις για το θέμα της μη επιστροφής του επιδόματος καθώς η τρύπα των 100 εκατ. που δημιουργείται θα καλυφθεί από το νέο ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης. Μάλιστα και ο ΓΓ του Υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι οι συνταξιούχοι δεν θα κληθούν να επιστρέψουν τα συγκεκριμένα ποσά.

Ωστόσο το κουαρτέτο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας φαίνεται να έχει επιμέρους ενστάσεις σε άλλα θέματα του ασφαλιστικού: Ζητούν για παράδειγμα η έκπτωση 50% στις εισφορές νέων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών να ισχύει για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αντί 13.000 και να κλιμακώνεται ανάλογα.

Τις επιβαρύνσεις ενδεχομένως να μην γλυτώνουν και οι μικροεπαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων αν τελικά ισχύσει να ασφαλίζονται όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι με τις ευνοϊκές διατάξεις για τους αγρότες.

Σε ότι αφορά στα εργασιακά, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη κόκκινη γραμμή για μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος