Το Βερολίνο να προσέχει τι εύχεται για την Ελλάδα λέει ο καθηγητής Mazower

Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για να ανακάμψει και η Γερμανία θα έπρεπε να βοηθήσει καθώς μια ολόκληρη γενιά είναι αντιμέτωπη με την ανεργία για μια ζωή γράφει ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης Mark Mazower σε άρθρο του στους Financial Times

Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα μεταρρυθμίσεις στα ετοιμόρροπα ασφαλιστικά και φορολογικά σύστημα της χώρας και μάλιστα περισσότερες από αυτό που αναμενόταν. Ομως, παραμένουν σημαντικές διαφορές, κυρίως πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα πέντε χρόνια και πάνω από όλα για το ερώτημα της ελάφρυνσης του χρέους, τονίζει.

Η διαφωνία ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το τελευταίο σημείο έχει έρθει στο προσκήνιο. Το ΔΝΤ έχει δίκιο στο ζήτημα αυτό και κάνουν λάθος οι Ευρωπαίοι που αντιτίθενται στην ελάφρυνση: δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην ελληνική κρίση χωρίς αυτήν, συμπληρώνει ο Mazower.

Η Γερμανία, με οδηγό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Οικονομικών της, παραμένει σθεναρά αντίθετη, αλλά ακόμα και εντός της γερμανικής κυβέρνησης εκφράστηκε πρόσφατα δημόσια διαφωνία με την σκληρή γραμμή του κ. Σόιμπλε από τον υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μπορεί να μπαίνει στον πειρασμό να αγνοήσει τον κ. Γκάμπριελ, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του οποίου καταγράφει απογοητευτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και που το ίδιο του το μέλλον ως ηγέτη του κόμματος είναι αμφίβολο.

Η γερμανική κοινή γνώμη βλέπει την ελάφρυνση σαν μια χάρη για την οποία οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τίποτα ή ελάχιστα για να την κερδίσουν και αναρωτιέται αν θα σταματήσει αυτό με την Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι ευνοϊκό για μια καγκελάριο που δέχεται ήδη επιθέσεις. Ωστόσο, θα έπρεπε να επιδείξει διορατικότητα και να αναγνωρίσει ποιο είναι το διακύβευμα για το σύνολο της Ευρώπης, τονίζει ο καθηγητής ιστορίας στο Κολούμπια.

Η ανυποχώρητη επιβολή της λιτότητας από το Βερολίνο σε όλη την ευρωζώνη συγχέει το σύμπτωμα – τις διαχρονικές δυσκολίες σε χώρες όπως η Ελλάδα – με μια ασθένεια η βασική αιτία της οποίες είναι τώρα το ίδιο το πλεόνασμα της Γερμανίας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι Γερμανοί είναι σε θέση να επιμείνουν σε αυτήν την ψευδαίσθηση γιατί χωρίς τα χαμηλά επιτόκια για τα οποία διαμαρτύρονται τώρα οι εύποροι Γερμανοί ψηφοφόροι, είναι αμφίβολο αν η Eυρωζώνη θα είχε μείνει όρθια τα τελευταία έξι χρόνια, γράφει.

Ο κ. Σόιμπλε μπορεί να πιστεύει ότι η Ευρωζώνη είναι ασφαλής ότι και αν συμβεί, ακόμα και αν η σκληρή του στάση οδηγεί στο Grexit, αλλά η διάσωση του ευρώ δεν θα έχει μεγάλη σημασία αν το κόστος είναι μια ανυπολόγιστη ζημιά για την ίδια την Ε.Ε.

Είναι υπερβολική αυτή η διαπίστωση; Ίσως να ήταν δύο ή τρία χρόνια πριν, αλλά τα πράγματα έχουν προχωρήσει από τότε. Η προσφυγική κρίση έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και έχουν επωφεληθεί ευρωσκεπτικιστικά αυταρχικά κόμματα που απειλούν ορισμένες από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ε.Ε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους του πρόσφατα για μετατροπή της χώρας σε «αποτυχημένο κράτος». Αν και ορισμένοι από τους εκνευρισμένους εταίρους του μπορεί να σκέφτονται ότι ήδη είναι, έχει δίκιο: τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ χειρότερα. Δεν είναι μόνο η προσφυγική κρίση, αν και είναι ένας από τους παράγοντες.

Το ζήτημα αντιμετωπίζεται με ευσεβείς πόθους σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Οι Έλληνες, που παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους κάνουν σπουδαία δουλειά για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, ξέρουν καλύτερα: τα νέα σύνορα που χαράσσονται στα πρότυπα της αυτοκρατορίας των Αψβούργων με στόχο να μείνουν έξω οι πρόσφυγες δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καλή εναλλακτική από την προσφορά βοήθειας στους Έλληνες στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πως οι Έλληνες φτάνουν στο όριο τους και όχι επειδή όπως θα ήθελαν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά γιατί καλούνται επιτέλους να πληρώσουν φόρους. Ότι και αν συμβεί, μια ολόκληρη γενιά είναι αντιμέτωπη με μια ζωή χωρίς εργασία. Είναι μια χώρα που ο κοινωνικός της ιστός έχει καταστραφεί,” γράφει.

Και ο Mazower συμπληρώνει:

Μια ψήφο κατά της λιτότητας θα σημαίνει πολλά περισσότερα από μια έξοδο από το ευρώ. Θα σηματοδοτήσει ότι ένας λαός που μέχρι πρότινος ήταν από τους πιο φιλοευρωπαϊκούς στην Ε.Ε. έφτασε σε σημείο απόγνωσης με την ηγεσία της.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα επακολουθήσει, αλλά είναι ακριβώς όταν οι πολιτικοί θεσμοί δημιουργούν αυτοί την αντιπάθεια που είναι πιο ευάλωτοι. Αισθήματα αυτού του είδους είναι το τελευταίο πράγμα που μπορούν να αγνοήσουν αυτήν την στιγμή οι ηγέτες της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. αποτέλεσε ένα τεράστιο πολιτικό επίτευγμα, ένα εγχείρημα δεκαετιών, αλλά δεν μπορούμε να παίρνουμε πλέον ως δεδομένη την ύπαρξη της,” καταλήγει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος