Η αξιολόγηση στο EWG – Συνάντηση Τσακαλώτου με Μοσκοβισί – Η κυβέρνηση για τις απαιτήσεις (video)

Η πορεία του Προγράμματος και η επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking group. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι “απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας δεν θα γίνουν δεκτές“.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αθήνας να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να επιτευχθεί πρόοδος προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, εντάσσονται και χθεσινές συνομιλίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν . Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ενώ ο κ.Τσακαλώτος παρουσίασε τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης για τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το 2018.

H ευρωζώνη θα συνεχίσει το ελληνικό πρόγραμμα, “με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ”, δήλωσε ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υποστηρίζοντας ότι “η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν προτιμότερη, αλλά ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν και χωρίς αυτό”.

Γ. Δραγασάκης: Μετράμε αντίστροφα για την λήξη του Προγράμματος

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι “θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης τόσο η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και η ολοκλήρωση του Προγράμματος”.

«Δεν είναι κρυφό ότι, στην παρούσα συγκυρία, βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών. Κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά και στο εσωτερικό των εν λόγω κρατών διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις. Άρα δεν πρόκειται για προβλήματα που τα δημιουργεί η δική μας στάση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πάντως, πηγές της ευρωζώνης, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι “εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου”.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να συνεδριάσουν εντός Ιανουαρίου, για να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, και «πάγωσαν» μετά την παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους .

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σχετικές ειδήσεις: Δ. Τζανακόπουλος: Απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας δεν θα γίνουν δεκτές
Σύμπτωση απόψεων Τσακαλώτου – Σαπέν για την αξιολόγηση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος