Αντιμέτωπες με κυρώσεις Μαδρίτη και Λισαβόνα – Αποφάσεις από το EcoFin

Τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος Ισπανίας και Πορτογαλίας άρχισε επίσημα την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι παρέβησαν το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς τα δημόσια ελλείμματά τους ήταν ανώτερα του 3% το 2014 και το 2015.

Οι δύο χώρες τώρα κινδυνεύουν να τους επιβληθούν πρόστιμα και να τους στερηθεί η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, εάν δεν αποδείξουν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες παραβιάστηκαν εξαιτίας «εξαιρετικών οικονομικών περιστάσεων», σε αιτιολογημένη γνώμη που υποχρεούνται να στείλουν εντός δέκα ημερών από την υιοθέτηση της απόφασης της Κομισιόν από το Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα αποφανθεί σχετικά με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του στις 12 Ιουλίου.

Οι υπουργοί θα μπορούσαν να απορρίψουν την εκτίμηση της Κομισιόν μόνο εάν υπάρξει ειδική πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απίθανο το EcoFin να αντιταχθεί στην εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά την απόφαση του συμβουλίου, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επιβολή κυρώσεων «εντός 20 ημερών», όπως διευκρίνισε σε έγγραφό της.

Επομένως, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία ενδέχεται να έχουν επιβληθεί πρόστιμα ίσα με το 0,2% του ΑΕΠ έως τις 27 Ιουλίου, κατά την τελευταία σύνοδο του κολεγίου των Επιτροπών, πριν από τη θερινή διακοπή της λειτουργίας της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι έως σήμερα δεν έχει επιβληθεί ποτέ τέτοιου είδους ποινή από τις Βρυξέλλες.

Οι δύο χώρες είχαν υπαχθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ από το 2009, εξαιτίας της διόγκωσης των ελλειμμάτων τους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2008.

Πέρυσι η Ισπανία κατέγραψε έλλειμμα 5,1%, πολύ υψηλότερο από το 4,2% που είχε συμφωνηθεί. Η Πορτογαλία, που είχε κληθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015, αντ’ αυτού κατέγραψε έλλειμμα 4,4%.

Η Κομισιόν σημείωσε ότι η Λισαβόνα έχει ήδη αθετήσει την υπόσχεσή της να διορθώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, ενώ η Μαδρίτη είναι «απίθανο να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα» εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Παράλληλα, έκρινε πως ούτε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ούτε αυτή της Ισπανίας έλαβαν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Έχω εμπιστοσύνη στους υπουργούς», σχολίασε ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που αναμένει το EcoFin να «επιβεβαιώσει την εκτίμησή μας».

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/RAINER JENSEN

Σχετική είδηση: Για άνοδο του ευρωσκεπτικισμού προειδοποιεί η Λισαβόνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος