Πολύωρες επαφές Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Τούσκ

Για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η συνομιλίες διήρκεσαν τέσσερις ώρες από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην προηγούμενη δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής κατά τη διάρκεια διακοπής 90 λεπτών, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η εμπλοκή επί σημείου που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο προτάσεων του Eurogroup σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα τα περί «μεταφοράς πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δις ευρώ σε υφιστάμενο εξωτερικό και ανεξάρτητο fund όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου ώστε να ιδιωτικοποιηθεί εν καιρώ και να μειώσει το χρέος». Ένα τέτοιο fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών, αναφέρεται στο ευρωπαϊκό προσχέδιο.

Επίσης συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ που θεωρείται απαραίτητη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς και το ζήτημα της ρευστότητας.

Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες υπάρχουν πολλές διαφωνίες και από την ελληνική πλευρά αλλά και από άλλες χώρες. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα δύσκολο αυτό που προτείνεται, να νομοθετήσει δηλαδή η χώρα μας μια σειρά δράσεων τις επόμενες τρεις μέρες ώστε την Πέμπτη να συζητηθεί στο Eurogroup ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος