ΠΟΕ – Εκτίμηση για ύφεση από 13% έως 32% στο παγκόσμιο εμπόριο

Ιστορική συρρίκνωση το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 αναμένεται να καταγράψει το παγκόσμιο εμπόριο συμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.  

Σύμφωνα με τον  ΠΟΕ η ύφεση για το τρέχον έτος μπορεί να κυμανθεί από 13% μέχρι και 32% εξαιτίας του κορονοϊού – O Οργανισμός προβλέπει ανάκαμψη από 21% μέχρι 24% το 2021 Στην ανάλυση του επισημαίνει ότι η συρρίκνωση του εμπορίου θα είναι ανησυχητικά απότομη και πιο βαθιά απ’ό,τι σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΠΟΕ, μια γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη είναι εφικτή.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη χάσει τη δουλειά και το εισόδημά τους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ρομπέρτο Αζεβέντο.

Έχοντας υπονομευτεί από εμπορικές εντάσεις και αναταράξεις από το Brexit, το εμπόριο αναμένεται να καταγράψει «διψήφια» ποσοστιαία πτώση «σχεδόν σε όλες τις περιοχές» του πλανήτη.

Η μείωση απειλεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, των οποίων οι εξαγωγές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν περισσότερο από 40% και 36% αντίστοιχα, στο πιο απαισιόδοξο ενδεχόμενο.

Η μείωση στην Ευρώπη και την Νότια Αμερική αναμένεται επίσης πάνω από 30%.

«Η αναπόφευκτη μείωση του εμπορίου και της παραγωγής θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκτός από τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί η ίδια η ασθένεια», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος