OIYE: Απλήρωτοι και σε καθεστώς ανασφάλειας οι 12.000 εργαζόμενοι στη Μαρινόπουλος Α.Ε.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους στη Μαρινόπουλος Α.Ε. η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας – ΟΙΥΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: “Οι εργαζόμενοι ήδη παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Ιούνιο, η μισθοδοσία του Ιουλίου είναι στον αέρα και έχουν λάβει μόνο το μισό επίδομα αδείας. Κι όλα αυτά παρά τη δέσμευση του ιδιοκτήτη και τη συμφωνία με το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων ότι όλο αυτό το διάστημα θα καταβάλονται κανονικά οι μισθοί.

Είναι φανερό ότι, κάθε ημέρα που περνά χωρίς να δίνεται λύση, τα καταστήματα καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, χωρίς προϊόντα στα ράφια, χωρίς πελάτες, χωρίς να πληρώνονται τα ενοίκια, χωρίς να πληρώνονται οι εργαζόμενοι.

Ήδη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν σε καταγραφές εμπορευμάτων, κατασχέσεις και εξώσεις της εταιρείας από τα καταστήματα, όπως στα Γιαννιτσά και αλλού.

Κάθε μέρα που περνά χωρίς να δίνεται καθαρή και συνολική  λύση, το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε ξαφνικό θάνατο όλη η εταιρεία, αφήνοντας πίσω συντρίμμια και χιλιάδες ανέργους είναι κάτι περισσότερο από ορατό.

Η εταιρεία είναι ήδη ημιθανής, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η όποια προσπάθεια διάσωσής της: μια διάσωση που θα διασφαλίζει τη λειτουργία όλου του δικτύου της, τις θέσεις εργασίας του συνόλου των εργαζομένων, όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα”.

Ακολούθως και αναφερόμενη στο τοπίο που διαμορφώνεται γύρω από την επιχείρηση, η ομοσπονδία επισημαίνει: “Κι όμως γύρω από την υπόθεση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι συγκρουόμενων συμφερόντων, από Τράπεζες, ανταγωνιστές, πολυεθνικές αλυσίδες, ιδιοκτήτες ακινήτων, προμηθευτές και διάφορους άλλους, οι οποίοι θεωρούν ότι ένας κατακερματισμός και μια σαλαμοποίηση της εταιρείας θα τους ωφελήσει και ας πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι.

Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη και δεν μπορεί να αδιαφορεί για το μέλλον 12.000 εργαζομένων.

Έχει υποχρέωση να παρέμβει άμεσα προς όλους όσους εμπλέκονται και να συμβάλει αποφασιστικά με το θεσμικό της ρόλο για τη διάσωση του συνόλου της εταιρείας  και τη  διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας μέσα από τη συνολική λύση της μεταβίβασης της.

Αντίθετα θα πρέπει να σταθεί απέναντι στον κατακερματισμό της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, όπου με τη γνωστή μέθοδο να αφεθεί στην τύχη της, να καταρρεύσει και στη συνέχεια να εκχωρηθούν μόνο τα  «καταστήματα – φιλέτα» σε συγκεκριμένους παίκτες,  θα κλείσει έναν  πολύ μεγάλο αριθμό καταστημάτων και θα αφήσει χιλιάδες  εργαζόμενους  στην τύχη τους.  

Με άλλα λόγια, η τυχόν κατάρρευση της εταιρείας θα έχει ως αποτέλεσμα να πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι, να προστεθούν  και άλλα λουκέτα στα ήδη υπάρχοντα, να δημιουργηθεί μέγιστο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα”.

Μετά από επικοινωνία εκπροσώπων της Μαρινόπουλος Α.Ε. με το ert.gr, ανακοινώθηκε ότι σε σχέση με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΙΥΕ, ξεκίνησε η τμηματική καταβολή μισθών, ενώ έχει καταβληθεί ολόκληρο το επίδομα αδείας.

Επίσης όπως επιβεβαίωσαν και εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου, που αύριο καλούν σε απεργιακή κινητοποίηση, εκτός από την εξόφληση του επιδόματος αδείας, αυτή τη στιγμή έχει καταβληθεί το 10% του μισθού Ιουνίου.

Ψήφισμα αλληλεγγύης

OIYE: Απλήρωτοι και σε καθεστώς ανασφάλειας οι 12.000 εργαζόμενοι στη Μαρινόπουλος Α.Ε.Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων INTRACOM, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στα καταστήματα Μαρινόπουλος που κινητοποιούνται για να μην επιτρέψουν να περάσει πάνω στις δικές τους πλάτες η κρίση στην οποία έχει οδηγήσει η εργοδοσία την μεγαλύτερη επιχείρηση στον κλάδο.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Μετά τα χιλιάδες μικρά μαγαζιά που έκλεισαν, τώρα η κρίση αγγίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις, ότι και αν λένε οι υπουργοί για την ανάπτυξη που έρχεται. Ο Μαρινόπουλος, ο Μαμιδάκης και η Τζέτ Όιλ, το Λήδρα Μάριοτ, είναι η αρχή. Η αίτηση υπαγωγής της Carrefour – Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 τίποτε θετικό δεν προμηνύει για τους 12.000 εργαζόμενους. Οι ιδιοκτήτες αποθησαύρισαν αμύθητα κέρδη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες από τη δουλειά των εργαζόμενων.

Έκτισαν έναν όμιλο με δεκάδες επιχειρήσεις (όπως τη FAMAR, με πάνω από 10 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, τα καταστήματα Sephora, τα Starbuks κλπ), έβγαλαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό, επένδυσαν σε άλογα, «έργα τέχνης», εξοχικά σε εξωτικά μέρη, off shore εταιρίες (όπου πέρασαν και πολλά από τα ακίνητα των καταστημάτων της επιχείρησης και πλέον «ενοικιάζεται» η χρήση τους)”.

Σχετικές ειδήσεις:
Εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο Α.Ε.: Απεργούν την Παρασκευή 22 Ιουλίου

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «Μαρινόπουλος Α.Ε.»

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 από την Μαρινόπουλος

Στην αβεβαιότητα εργαζόμενοι του «Μαρινόπουλου» στην Ήπειρο

Δέσμευση της «Μαρινόπουλος Α.Ε.» στο σωματείο των εργαζόμενων

Ανασφάλεια εργαζομένων στα «Carrefour-Μαρινόπουλος»

Αγωνία προμηθευτών και εργαζομένων για «Μαρινόπουλο»

Φλώρινα: Το Εργατικό Κέντρο για τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι της εταιρίας «Μαρινόπουλος» σε Ρόδο – Κω

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος