Πηγή έντασης η Πράξη Εφαρμογής της Αγίας Παρασκευής στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Σκηνές απείρου κάλλους διημείφθησαν σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με αφορμή τη συζήτηση του θέματος της Πράξης Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης της συνοικίας Αγίας Παρασκευής, παρουσία κατοίκων αλλά και του δημάρχου Βόλου, κ. Αχ. Μπέου. Ο δήμαρχος σε συνάντηση που προηγήθηκε μαζί τους δεσμεύτηκε να τους βοηθήσει και θα επιδιώξει – όπως είπε – να τροποποιηθούν κάποιες ανισότητες που τους αδικούν κατάφωρα από την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης. Κατά προτεραιότητα δε, δεσμεύτηκε να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του. Για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» έκανε λόγο ο ανεξαρτητοποιηθείς σύμβουλος, κ. Κ. Γαργάλας και ζήτησε ενημέρωση για το τι συμφωνήθηκε εκτός συνεδρίασης ΕΠΖ, για να δεχθεί τα ειρωνικά σχόλια τόσο του δημάρχου όσο και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μίνα Καλογήρου η απόφαση της ΕΠΖ που ελήφθη κατά πλειοψηφία, με τους κ.κ. Γαργάλα και Δραμητινό να ψηφίζουν λευκό, είναι απλά γνωμοδοτική , όπως και αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, και ο μοναδικός αρμόδιος να αποφασίσει για τις ενστάσεις των κατοίκων είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο μελετητής της Πράξης Εφαρμογής, κ. Γιάννης Ταμίας αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος που ξεκινά από το 2000 και τόνισε πως το σχέδιο πόλης είναι δεδομένο και θα πρέπει να υλοποιηθεί. Ανέφερε δε, πως κατατέθηκαν 200 προτάσεις τροποποίησης κι έγιναν δεκτές περίπου οι μισές από το ΥΠΕΚΑ μετά από 3,5 χρόνια.  Η  μελέτη ανασυντάχθηκε κι ολοκληρώθηκε το 2011 και το 2012 υποβλήθηκαν ενστάσεις τις οποίες κρίνει η Περιφέρεια

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, κ. Αντώνης Κούτσουρος επισήμανε ότι ο νόμος 4315/14 δεν συμπεριέλαβε τις τροποποιήσεις που είχε καταθέσει με τη συναίνεση των κατοίκων, η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, και ότι στην ουσία καταστρέφεται η συνοικία αλλά και οι περιουσίες κατοίκων.

«Αν κυρωθεί η πράξη εφαρμογής και δεν τροποποιηθεί , κάποιοι άνθρωποι καταστρέφονται. Είναι τεράστια τα ποσά που καταλογίζονται στους κατοίκους, οι οποίοι  δεν επέλεξαν αυτό το σχέδιο. Είδαμε τον δήμαρχο , ο οποίος μας είπε  να περιμένουμε ένα διάστημα για να προσπαθήσει να αμβλύνει κάποιες ανισότητες που αδικούν κατάφωρα τους κατοίκους» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως με την πράξη εφαρμογής κόβονται σπίτια στη μέση, οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, υπάρχει καλλιεργήσιμη γη που πολεοδομείται, ενώ τέλος, έθεσε και θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Απαντώντας ο κ. Ταμίας διευκρίνισε ότι ο  νέος κεντρικός δρόμος θα είναι 12 μέτρα, με πεζοδρόμια τριών μέτρων εκατέρωθεν  και ότι  το πρόβλημα στην Αγία Παρασκευή, είναι η μεγάλη εισφορά σε χρήμα. Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο Δήμος μπορεί να κάνει μόνο μικρές τροποποιήσεις- παρεμβάσεις σε ότι αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου πόλης.

Ο δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, που κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, εισήλθε στην αίθουσα, απευθυνόμενος στους κατοίκους, είπε ότι «αφού το αίτημά σας έγινε δεκτό στη συνάντηση που είχαμε, τι ήλθατε εδώ και συνεχίζεται να μιλάτε». Επίσης, επιτέθηκε στον κ. Γαργάλα που του ζητούσε ενημέρωση για τη συμφωνία και του είπε «40χρόνια κάνετε διαβούλευση, εσύ δεν αποφασίζεις, γελάει ο κόσμος μαζί σας».

Ακολούθησε ανταλλαγή υβριστικών εκφράσεων μεταξύ συμβούλων της πλειοψηφίας και του κ. Γαργάλα, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να ζητήσει να διακοπεί η συνεδρίαση. Τελικά οι κάτοικοι και ο δήμαρχος αποχώρησαν και η συζήτηση του θέματος συνεχίστηκε κανονικά.

Από την πλευρά του ο κ. Γαργάλας πρότεινε  ο δήμος να κάνει παρέμβαση για αλλαγή το νόμου 4315/14 και στο πλαίσιο αλλαγής των  αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2016,  να κάνει προτάσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή, όπου σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από150 έως 170 ευρώ /τμ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος