Χρήστος Παπαδημητρίου: “Έγκλημα χωρίς δολοφόνο”

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Η πρώτη υπόθεση του επιθεωρητή Ζακέ.

Με μια αριστουργηματική μουσική υπόκρουση, τον “Χειμώνα” από το κονσέρτο των “Τεσσάρων Εποχών” του Βιβάλντι, ανοίγει η αυλαία μιας συναρπαστικής αστυνομικής υπόθεσης. Ένας φόνος που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια δεκάδων θεατών χωρίς κανείς να δει τον δολοφόνο. Ένα θύμα που αποδέχεται τον θάνατο που πλησιάζει και αποφασίζει να “φύγει” με αξιοπρέπεια.

Την υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του καλείται να διαλευκάνει ο νεαρός επιθεωρητής Ζακέ, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο αίνιγμα της καριέρας του. Ένας επιθεωρητής που αρνείται να δεχτεί το αυτονόητο και παλεύει να βρει την άκρη του νήματος. Τα στοιχεία δεν επαρκούν και όλα οδηγούν σε αδιέξοδο. Η σύζυγος θεωρείται ως η μοναδική ύποπτη. Το άλλοθί της όμως αποδεικνύεται ακλόνητο. Η υπόθεση κλείνει επίσημα. Μια φωτογραφία θα αλλάξει ξαφνικά τα δεδομένα και θα ανατρέψει τη ζωή του αστυνόμου. Το κυνήγι του δολοφόνου ξεκινά χωρίς έλεος και οίκτο μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε. Τα κομμάτια του παζλ ξεδιπλώνονται αργά και μεθοδικά, μεταφέροντας τον αναγνώστη στα Γαλλοελβετικά σύνορα, στο Παρίσι, στο Άουσβιτς, στη Λωζάννη, στο Σαιντ Μόριτς, στη Μασσαλία, στην Τοσκάνη. Αισθάνεσαι ότι παίρνεις μέρος σ’ ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Ένα ταξίδι στο παρελθόν που αποκαλύπτει τραγικά λάθη, κρυμμένα μυστικά και πληγές που δεν έπαψαν να αιμορραγούν.

Στο βιβλίο Έγκλημα χωρίς δολοφόνο, ο νεαρότερος επιθεωρητής στην ιστορία της Γαλλικής Αστυνομίας Πωλ Ζακέ, έρχεται αντιμέτωπος με μια δολοφονία χωρίς κανένα ίχνος. Αναζητώντας τον δολοφόνο θα βρεθεί μπροστά σε μια καθηλωτική ιστορία που εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα, στο Παρίσι πριν από την εξέγερση του Μάη του 1968 και στη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη του 1940-1945. Στην πορεία της έρευνας θα αποκαλυφθούν το πρόσωπο και τα πραγματικά κίνητρα του δράστη, θα ανιχνευθεί το πραγματικό νόημα της εκδίκησης και ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί μαζί με τον συγγραφέα εάν τελικά μπορεί να υπάρξει Έγκλημα χωρίς δολοφόνο. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αναζητεί τον δολοφόνο εστιάζοντας το βλέμμα στις συναισθηματικές αναταράξεις των χαρακτήρων, προσφέροντας αλυσιδωτές εκπλήξεις στον αναγνώστη. Ένα μυθιστόρημα που διερευνά τις πιο απόκρυφες πτυχές της ανθρώπινης φύσης και τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

H δολοφονία ενός ανθρώπου, ακόμη και του στυγνότερου κακούργου, είναι πάντοτε ένα έγκλημα. Όταν όμως ο αυτουργός έχει επαρκή λόγο για να σκοτώσει, από την αρχαιότητα ακόμη, μέχρι και σήμερα, η πράξη του μπορεί να χαρακτηρίζεται δολοφονία, αλλά κάποιες φορές ο αυτουργός μπορεί ακόμη και να απαλλαγεί για το έγκλημα, έστω και αν δικαστεί.

Χρήστος Παπαδημητρίου

Χρήστος Παπαδημητρίου: “Έγκλημα χωρίς δολοφόνο”
Το νουάρ μυθιστόρημα του Χρήστου Παπαδημητρίου Έγκλημα χωρίς δολοφόνο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (σελ.: 232, τιμή: 11,00 €).

Περισσότερα από τον ίδιο τον συγγραφέα μπορείτε να ακούσετε στο Ένθετο της “Βιβλιοθήκης του Πρώτου”:

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULΒ) και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο. Από το 1996 ασχολείται επαγγελματικά με τη δικηγορία. Από το 2008 έως σήμερα έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα (Το τέλος του Γ. Σ. Μπαχ: Απόδραση από τη ναζιστική Γερμανία, Ημιτελής εκτέλεση, Αρχική θεωρία) και δύο ποιητικές συλλογές.

Χρήστος Παπαδημητρίου: “Έγκλημα χωρίς δολοφόνο”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος