Διαθέσιμα στο διαδίκτυο τα κείμενα των Μαρξ και Ένγκελς

Δωρεάν και σε ψηφιακή μορφή (αρχεία pdf) μπορούν πλέον να «κατεβάσουν» οι χρήστες του διαδικτύου, από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικής Ιστορίας του Άμστερνταμ (IISH) όλα τα πρωτότυπα γραπτά του Κάρολου Μαρξ και του συντρόφου του Φρίντριχ Ένγκελς.

το -ψηφιοποιημένο πλέον – αρχείο, που φυλάσσεται στο Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας (IISH) από το 1938, περιέχει την μοναδική στον κόσμο χειρόγραφη σελίδα από το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» (1848), ένα έργο που έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη. Επίσης περιέχει την πρώτη έκδοση του «Κεφαλαίου» (1867), με χειρόγραφες σημειώσεις στο περιθώριο των σελίδων από τον ίδιο τον Μαρξ.

Τα κείμενα των Μαρξ και Ένγκελς, που εξακολουθούν να επηρεάζουν αναγνώστες και ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι τα μόνα που έχουν ψηφιοποιηθεί από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας της Ολλανδίας. Είχε προηγηθεί η ψηφιοποίηση και online διάθεση των αρχείων του Μιχαήλ Μπακούνιν και του Λεβ Τρότσκι. Σε κάθε περίπτωση, όποιος θέλει να διαβάσει τα χειρόγραφα πρέπει να είναι υπομονετικός, καθώς ο γραφικός χαρακτήρας, ιδίως του Μαρξ είναι σχεδόν ακατάληπτος.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας (IISH), που διαχειρίζεται ορισμένες πολιτικά ευαίσθητες συλλογές κειμένων, ιδρύθηκε το 1935 και από το 1975 αποτελεί ινστιτούτο της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος