“Έξοδος”: γράφει ο Άρης Σφακιανάκης

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Η έμπνευση για να γράψω την Έξοδο ήρθε σαν επιφοίτηση καθώς τριγύρναγα μες στον κήπο των Ηρώων που αποφάσισε να φτιάξει ο Καποδίστριας και εγκαινίασε ο βασιλιάς Όθωνας κάπου δέκα χρόνια μετά την πολιορκία και την ηρωική έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου που έγινε στα 1826.

Ο τόπος αυτός, ο κήπος των Ηρώων, έχει δονήσεις περίεργες και προκαλεί έντονα συναισθήματα συγκίνησης στον περιηγητή. Ήμουν τότε με μιαν αγαπημένη μου, που θυμάμαι να μου σφίγγει δυνατά το χέρι καθώς στεκόμασταν μπροστά στον τύμβο του λόρδου Βύρωνα – τα σπλάχνα του οποίου έχουν ταριχευτεί και ταφεί στην Ιερή Πόλη.

Λίγο καιρό αργότερα, στην Αθήνα, αγόρασα ένα σπίτι με τις λιγοστές οικονομίες μου – πριν γίνουν όλα δραχμές, άρα σκόνη. Το σπίτι εκείνο βρισκόταν στην οδό Κασομούλη, ένα όνομα που άκουγα πρώτη φορά στη ζωή μου. Έψαξα να δω ποιος ήταν αυτός ο Κασομούλης κι αποδείχτηκε ότι όχι μόνο είχε πάρει μέρος στην Επανάσταση του ’21 αλλά και βρέθηκε μες στο Μεσολόγγι την περίοδο της πολιορκίας και πήρε μέρος στην Έξοδο που συντάραξε την Ευρώπη.

Εννόησα ότι το σύμπαν συνωμοτούσε για να κάτσω να γράψω για την περίφημη εκείνη Έξοδο που τόσο επιπόλαια είχαμε περάσει στο σχολείο. Βρήκα και διάβασα μπόλικα βιβλία σχετικά – με πρώτο και καλύτερο το πεντάτομο εγχειρίδιο του Κασομούλη με τίτλο Ενθυμήματα Στρατιωτικά. Διάβαζα κάπου τρία χρόνια κι έγραφα άλλα δυο. Και ιδού, το βιβλίο: Έξοδος.

Άρης Σφακιανάκης

“Έξοδος”: γράφει ο Άρης Σφακιανάκης[…] «Καραϊσκάκη, η πατρίς εσχάτως λαβούσα υποψίαν από τα κινήματά σου, έχουσα και διδόμενα από μερικάς σου ανταποκρίσεις, σε κάλεσε σήμερον εις το κριτήριον».
Ο Καραϊσκάκης έσμιξε τα φρύδια και χάιδεψε αμίλητος τα πυκνά του μουστάκια.
«Καραϊσκάκη», συνέχισε ο επίσκοπος, «αφού με τόσας ανδραγαθίας εδόξασες τον εαυτό σου, και η πατρίς σε αντάμειψεν αναλόγως της υπολήψεώς σου, εφάνης εσχάτως αχάριστος προς το έθνος».
Κάποιοι μουρμούρισαν επιδοκιμαστικά. […]

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Άρη Σφακιανάκη Έξοδος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος (σελ.: 344, τιμή: 15,50 €).

Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε το 1958 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα, «Όταν βρέχει και φοράς παπούτσια κόλετζ», κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Κέδρος. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Οι παράξενες συνήθειες της οικογένειας Μόρφη» (1984), «Ο τρόμος του κενού» (1990), «Η νόσος των κινέζικων εστιατορίων» (1993), «Δεν ήξερες… δεν ρώταγες!» (1998). Το 2002 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα με τίτλο «Μπέιμπι Σίτινγκ». Ακολούθησαν τα βιβλία «Το περσικό φιλί» (2004), «Μητροπόλεις, ιστορίες, παράδεισοι» (Ελληνικά Γράμματα, 2006) «Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει» (2008), «Ου μπλέξεις» (2011), «Παντρεμένες» (2013) και «Έξοδος» (2016). Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και το σενάριο.

“Έξοδος”: γράφει ο Άρης Σφακιανάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος