“Η νύχτα του κορακιού” – Η αφηγήτρια Λίλη Λαμπρέλλη μάς μιλάει για τα “Παραμύθια ανατροπής”

Παραμύθια νυχτερινά, παραμύθια ανατροπής από πολλές προφορικές παραδόσεις του κόσμου -από τον παγωμένο Βορρά ως την Κεντρική Αφρική- αφηγείται η Λίλη Λαμπρέλλη στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους φίλους και επισκέπτες του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το Σάββατο 9 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

“Η νύχτα του κορακιού” – Η αφηγήτρια Λίλη Λαμπρέλλη μάς μιλάει για τα “Παραμύθια ανατροπής”

Η Λίλη Λαμπρέλλη, η οποία από το 1998 αφηγείται παραμύθια προφορικής παράδοσης με τον ιδιαίτερο δικό της τρόπο, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» και μας εξηγεί τι περιλαμβάνει «Η νύχτα του κορακιού», όπως τιτλοφορείται η εκδήλωση στο Μουσείο, και από πού έχει αντλήσει την έμπνευσή της.

“Η νύχτα του κορακιού είναι μια μικρή συλλογή από πέντε παραμύθια νυχτερινά, δηλαδή γεμάτα σκιές, που προσεγγίζουν το ανείπωτο -το σκοτεινό κομμάτι της ψυχής. Παραμύθια μυητικά στην ενηλικίωση, στην ελεύθερη βούληση, στην ελευθερία.

Το πρώτο είναι “Το κοράκι”, από τον παγωμένο Βορρά. Για μένα, το ωραιότερο παραμύθι για το παράλογο του φόβου. Από τη συλλογή του Ανρί Γκουγκό “Le livre des chemins”.

Το δεύτερο, η ιστορία μιας υφάντρας τσουκνίδας. Ένα παραμύθι για την πάλη του έρωτα με τον θάνατο, από τη γαλλική προφορική παράδοση. Το πρωτάκουσα από τη φίλη αφηγήτρια Νικόλ Ντυμέζ.

Το τρίτο, “Το κορίτσι που πενθούσε” -ολοφάνερο ότι μιλάει για το πένθος, όμως πραγματεύεται τη λύτρωση από το πένθος. Το χρωστάω κι αυτό στον δάσκαλό μου, Ανρί Γκουγκό.

Το τέταρτο, ένα αφρικάνικο μυητικό παραμύθι κοριτσιών στην ενηλικίωση. Κι αυτό μου χαρίστηκε  από Γάλλους ομοτέχνους. Γοητευτικός συμφυρμός ενός κλιμακωτού κι ενός μαγικού παραμυθιού, με την ελαφράδα του κλιμακωτού και το βάθος του μαγικού. Το πέμπτο, επίσης αφρικάνικο μυητικό παραμύθι, μιλάει για την τελετή ενηλικίωσης ενός αγοριού, μέσα από τη δοκιμασία του λιονταριού. Ένα από τα πιο ποιητικά παραμύθια που μιλούν για “ανδρεία”. Όλα από την προφορική παράδοση. Όλα με δικά μου λόγια”.

Ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης, ο οποίος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ασχολείται με την αφήγηση παραμυθιών, γράφοντας μουσική, στίχους και τραγούδια, μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο εμπνέεται και μετατρέπει τις εικόνες σε ήχο.

“Ακούγοντας ένα παραμύθι αφήνομαι στις εικόνες που μου γεννιούνται και γίνομαι ένα μ’ αυτές. Αυτό συνέβη και στα παραμύθια της “Νύχτας του κορακιού”. Ταξίδεψα μέσα τους παρέα με την κιθάρα μου, το μπεντίρ, την καλίμπα, τις άρπες στόματος και διάφορα ιδιόφωνα μουσικά όργανα. Τα έντυσα με μουσικές και ήχους που μου ορίζουν το ύφος και ο τόπος τους”.


INFO

Ιστορίες για τον φόβο, την ελπίδα, την ενηλικίωση, την ανατροπή

Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη

Μουσική: Γιάννης Ψαριώτης

Ώρα Έναρξης: 20:00

Είσοδος: 7€ (κανονικό) 5€(παιδικό-μειωμένο)

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα

Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr

Τηλ.: 210 3250341

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος