Ιβ Μπιγκό-Συνέντευξη: Η στρατηγική TV5 Monde-Παραδοσιακά & νέα ΜΜΕ-Η συνεργασία με την ΕΡΤ

Του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

O TV5 Monde αποτελεί έναν μοναδικό διεθνώς οργανισμό οπτικοακουστικών μέσων. Ιδρύθηκε το 1984 ως κοινοπραξία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από 5 γαλλόφωνες χώρες και περιοχές και διασυνδέεται με τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς των 77 χωρών που μετέχουν στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, του οποίου η Ελλάδα έχει γίνει πλήρες μέλος το 2006. Στα πλαίσια αυτά o ΤV5 Monde και η ΕΡΤ υπέγραψαν στις 24/3 Σύμφωνο Εταιρικότητας, που προβλέπει μια διευρυμένη συνεργασία σε σειρά από τομείς.

O ΤV5 Monde, που ως τον Ιανουάριο του 2006 ήταν γνωστός ως TV5, εκπέμπει, με έδρα το Παρίσι, μέσω διαφορετικών δικτύων τηλεοπτικής αναμετάδοσης προς περίπου 200 χώρες και εδάφη, με δυνατότητα λήψης από περίπου 300 εκατ. νοικοκυριά. Οι αριθμοί αυτοί το καθιστούν το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο παγκοσμίως, μετά το MTV. Οι μεταδόσεις του διαρκούν όλο το 24ωρο και σε εβδομαδιαία βάση παρακολουθούνται κατά μέσο όρο από 55 εκατ. τηλεθεατές.

Οι  εκπομπές του TV5 μεταδίδονται μέσω 8 καναλιών, τα 7 εκ των οποίων αφορούν γεωγραφικές ζώνες (Γαλλία-Βέλγιο-Ελβετία, υπόλοιπη Ευρώπη, Αφρική, Μαγκρέμπ-Μ.Ανατολή-υπόλοιπη Ασία, Ειρηνικός, Καναδάς-Κεμπέκ, ΗΠΑ, Ν.Αμερική και ένα κανάλι είναι αποκλειστικά για παιδιά (TiVi5). Eπίσης, o ΤV5 Monde διαθέτει 2 επιπλέον κανάλια WEB TV (ένα πρόσθετο για παιδιά και ένα ακόμη για Αφρική) μια πλούσια σε λειτουργίες και περιεχόμενο ιστοσελίδα, καθώς και ειδικές εφαρμογές για φορητές συσκευές.  Οι εκπομπές του TV5 Monde γίνονται, εκτός από τα γαλλικά, με υποτιτλισμούς και σε άλλες 11 γλώσσες, αναλόγως της ζώνης μετάδοσης (αγγλικά, ισπανικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά, ρουμάνικα, ολλανδικά, αραβικά, ιαπωνικά, κορεατικά, βιετναμικά). Να σημειωθεί ότι οι γαλλόφωνοι το 2010 ήταν παγκοσμίως 220 εκατ., το 2025 θα ανέβουν στα 400 εκατ. και το 2050 θα φτάσουν τα 700 εκατ., εκ των οποίων το 80% θα βρίσκεται στην Αφρική.

Τα προγράμματα του φορέα περιλαμβάνουν δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, εκπομπές για παιδιά και διαδικτυακή εκμάθηση/ διδασκαλία γαλλικών. Έτσι, το ΤV5 Monde χαρακτηρίζεται «κανάλι γενικού περιεχομένου, πολιτιστικού προσανατολισμού και διεθνούς μετάδοσης».

Τους σημερινούς μετόχους του TV5 Monde αποτελούν ο φορέας των δημόσιων καναλιών της Γαλλίας France Télévisions (49%), ο France Médias Monde που είναι το νομικό πρόσωπο του ίδιου (12.58%), ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της γαλλόφωνης κοινότητας του Βελγίου RTBF.be (11.11%), ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της γαλλόφωνης κοινότητας της Ελβετίας RTS (11.11%), ο γαλλικός βραχίονας της εθνικής ραδιοτηλεόρασης του Καναδά CBC (6.67%), η τηλεόραση της καναδικής επαρχίας του Κεμπέκ Télé-Québec (4.44%), το γαλλογερμανικό κανάλι τέχνης και πολιτισμού Arte (3.29%) και το Εθνικό Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών της Γαλλίας INA (1.74%).

Το TV5 Monde, η Ελλάδα και η ΕΡΤ

Το TV5 Monde μεταδίδεται δορυφορικά στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και από το 2011 με επίγεια ψηφιακή μετάδοση από την ΕΡΤ, καθώς και μέσω της πλατφόρμας της NOVA. Στις 24/3, εκτός από το Σύμφωνο Εταιρικότητας, υπεγράφη και δεύτερο Σύμφωνο που αφορά τη συνέχιση της μετάδοσης τoυ ΤV5 Monde από την ΕΡΤ. Τα δύο Σύμφωνα λειτουργούν συμπληρωματικά, καθώς o ΤV5 Monde, σε ανταπόδοση της μετάδοσής του από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση θα της παρέχει δωρεάν προγράμματα, τα οποία θα μπορεί και να υποτιτλίζει η ΕΡΤ. Επίσης, o ΤV5 Monde αναλαμβάνει να αναμεταδίδει μέσα από το δίκτυό του μεγάλες διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στην Ελλάδα. Ακόμη, οι δύο φορείς θα διαθέτουν, αμοιβαία, διαφημιστικό χώρο και χρόνο, η EΡΤ για την προώθηση προγραμμάτων του TV5 Μοnde και o γαλλόφωνος φορέας για την προβολή του ελληνικού τουρισμού. Τέλος, η ιστοσελίδα της ΕΡΤ θα μπορεί να κάνει χρήση μικροεφαρμογών της ιστοσελίδας του TV5 Monde για την εκμάθηση των γαλλικών.

Δείτε ποιο είναι το  TV5 Monde

Συνέντευξη με τον Γενικό Διευθυντή του TV5 Monde Iβ Μπιγκό

Με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, ο Γενικός Διευθυντής του TV5 Monde Ιβ Μπιγκό επισκέφθηκε την ΕΡΤ, συνάντησε τον πρόεδρο της  Διονύση Τσακνή και στελέχη της,  ξεναγήθηκε στο ραδιομέγαρο και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο.

 

Η στρατηγική του TV5 Monde και πως θα εξελιχθεί η συνεργασία με την ΕΡΤ

Ποια είναι η σημασία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στη σημερινή εποχή της κρίσης

Τι να γίνει για να αντιμετωπιστεί το «έλλειμμα αξιοπιστίας» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον καιρό μας και τι μπορούν να κάνουν τα δημόσια μέσα

Πως πρέπει να εξελιχθεί η σχέση των παραδοσιακών ραδιοτηλεοπτικών μέσων με τα Νέα Μέσα (διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης)      

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος