KVS & les ballets C de la B: Coup Fatal, για τρεις παραστάσεις στη Στέγη

O Βέλγος χορογράφος Alain Platel στήνει μια θεαματική παράσταση χορού, αλλά και ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι στο μακρινό Κονγκό. Από αύριο και για τρεις μόνο παραστάσεις στη κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η διάσημη πολυσυλλεκτική ομάδα les ballets C de la B βάζει ξανά σε εφαρμογή το μότο της: «Αυτός ο χορός είναι για τον κόσμο και ο κόσμος είναι για τον καθέναν».
Για το Coup Fatal συνεργάστηκαν με το KVS των Βρυξελλών, το Βασιλικό Φλαμανδικό Θέατρο, που έχει παράδοση στις συνεργασίες με ομάδες και οργανισμούς από την Αφρική.

Αυτή τη φορά, ο Αλαίν Πλατέλ –γνωστός από την τολμηρή και έντονα πολιτική αντίληψή του για τις παραστατικές τέχνες– αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, και ενώνει τις δυνάμεις του με τον Fabrizio Cassol στη μουσική διεύθυνση, τον Κονγκολέζο κόντρα-τενόρο Serge Kakudji και τον επίσης Κονγκολέζο κιθαρίστα Rodriguez Vangama ως βασικό μουσικό, δημιουργώντας όλοι μαζί ένα μικρό θαύμα μουσικής πανδαισίας.

Μια παράξενη όπερα που μοιάζει με συναυλία κονγκολέζικης μουσικής, μια παράσταση με χορό, θέατρο και ταλαντούχους μουσικούς. Όπως όλες οι παραστάσεις της ομάδας, είναι και αυτή βαθιά πολιτική, θέτοντας το κοινό ενώπιον μιας Αφρικής που σίγουρα αγνοεί.

Οι συναισθηματικές άριες του βιρτουόζου Κονγκολέζου κόντρα-τενόρου –και εμπνευστή της παράστασης– Σερζ Κακούτζι συναντούν επί σκηνής τους συναρπαστικούς αφρικανικούς ρυθμούς της ομάδας μουσικών από την πατρίδα του και, ως δια μαγείας, η μπαρόκ μουσική γίνεται κάτι που δεν έχει ξανακουστεί. Τα λεπτεπίλεπτα περάσματα από την κονγκολέζικη ρούμπα στο πρελούδιο αναδεικνύουν με έναν εντελώς νέο τρόπο τις μουσικές ποιότητες του Μπαχ, του Βιβάλντι και του Χέντελ, τις αρμονίες, τους ρυθμούς και, πάνω απ’ όλα, το συναίσθημα αυτής της μουσικής.
KVS & les ballets C de la B: Coup Fatal, για τρεις παραστάσεις στη Στέγη
Τα δάκρυα και τα γεμάτα πάθος “yeah-yeah” εναλλάσσονται αδιάκοπα σε μια μοναδική γιορτή προς τιμήν όλων των μαύρων παιδιών που θέλουν απεγνωσμένα να ζήσουν, σε πείσμα όσων εμμένουν στη δυστυχία ενός πολέμου. Οι κουρτίνες του σκηνικού μοιάζουν φτιαγμένες από αλυσίδες, αλλά στην πραγματικότητα είναι από κάλυκες σφαιρών που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο, έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Freddy Tsimba. Ο ίδιος ζει και εργάζεται στην Κινσάσα, όπου δημιουργεί μεγάλα γλυπτά από κάλυκες σφαιρών, τους οποίους συλλέγει στις εμπόλεμες ζώνες του Κονγκό.

Το Coup Fatal είναι μια παράσταση στην οποία κίνηση, μουσική και συναίσθημα είναι στη διαπασών. Η σκηνή γεμίζει από μια Αφρική γιορτινή, παιχνιδιάρα, πονεμένη, αλλά και γεμάτη χιούμορ και γνώση. Το χορογραφικό υλικό, αλλά και τα κοστούμια, αντλούν έμπνευση από το εξεζητημένο dress code των «δανδήδων της Κινσάσα», αποκαλύπτοντάς μας την κομψότητα και την καλλιέργεια των νεαρών Κονγκολέζων που λατρεύουν τον κοσμοπολιτισμό, το εξεζητημένο στυλ και τα αυθεντικά Dior.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος