Τζιχαντιστές ανατίναξαν τον ναό του Βάαλ-Δία στην Παλμύρα

Τον ναό του Βάαλ-Δία στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην ανατολική Συρία, ανατίναξαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας.

«Το Ισλαμικό Κράτος τοποθέτησε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στον ναό και τον ανατίναξε. Το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.

Με το βομβαρδισμό του συγκεκριμένου ναού, που χτίστηκε το πρώτο μισό του 1ου αιώνα Μ.Χ. οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν για πρώτη φορά αρχαιότητες της Ρωμαϊκής εποχής.

Πριν από την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, Σύροι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή από τους περισσότερους κατοίκους και μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές για να αποτρέψουν τη ληστεία, την πώληση ή την καταστροφή τους.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο 82χρονος ερευνητής, Χάλεντ Άσαντ, αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές. Τον Ιούνιο, το ΙΚ ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα, η οποία θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι συγκεκριμένες αρχαιότητες δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των Ρωμαϊκών χρόνων, αλλά οι τζιχαντιστές θεώρησαν τα ιερά αυτά ιερόσυλα και ειδωλολατρικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος